Tartósan 40 kg fölött 2024-ben – Együttműködésben a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. és az UBM Feed Zrt.

Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft

Az UBM Csoport a magyar takarmánykereskedelem és takarmánygyártás meghatározó résztvevője. Szarvasmarha üzletágának partnereit a magyar tejtermelő ágazat leghatékonyabban működő és legmagasabb termelésű gazdaságai között tartjuk számon. Köztük az ország legmagasabb termelésű tejelőmarha telepe és számos egyéb folyamatosan nyereségesen működő, 40 kg fejési átlag fölött termelő tehenészet. Ma már ilyen modern gazdaság a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. két új telepe is. A múlt nehézségei ellenére a közel egy évtizedes közös munka alatt 2024-re az ország egyik legkiválóbb mutatókkal rendelkező, legintenzívebben fejlődő gazdaságává vált.

A Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. 1951-ben alakult, a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet jogutódja. Jelenlegi formájában több mint 20 éve folytat mezőgazdasági tevékenységet. A növénytermesztési szakág 4000 hektáron gazdálkodik, Földes, Furta és Sáp térségében. A tejtermelő ágazat mára több mint 3000-es szarvasmarha állományából közel 1500 darab tehenet fejnek a két telephelyen, Földesen és Berettyóújfaluban. A Cég Tulajdonosai Őzse László és Családja.

A korábbi, mára elavult és a modern technológiákra alkalmatlan telep szomszédságában egy 2021 év végén indult és 2023 év végén elkészült, több mint 3 és fél milliárdos beruházás kapcsán két új 540-540 férőhelyes termelő istálló épült, 8-8 Lelly fejőrobottal. Az egykori 5-600-as létszámú földesi telephely 2024-ben már folyamatosan 850-900 fejt állattal üzemelt. A berettyóújfalui – robotfejéshez átalakított – telephelyen pedig 550-600 db tehenet fejnek. Egyedülálló módon szinte rekordidőn belül 2023 nyarán Földesen, 2024 tavaszán pedig Berettyóújfaluban is felszámolták a korábbi fejőházi fejést és minden állatot robotfejésre állítottak.

Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft

Az új és modern technológia előnyei közül a legfontosabbat, a minden egyes állatra való egyedi odafigyelés lehetőségét sikerült maximálisan kihasználni és erre telepi technológiákat kifejleszteni, így nyílt rá lehetőség, hogy a termelési mutatók emelkedésével párhuzamosan az állategészségügyi és kiesési mutatók is folyamatosan javuljanak.

A Földesi tejelő ágazat kiváló eredményei konkrét számokban: (2023 június-2024 június)

Két ellés közti idő az elmúlt egy év átlagában 387 nap

Szervizperiódus az elmúlt egy év átlagában 103 nap

Első termékenyítés fertilitása az elmúlt évben 52%

Termékenyítési index az elmúlt évben 2.1

A zárt laktációs termelés az év végére várhatóan több, mint 1500 kg-al, tehát az eddigi 10500 kg-ról 12000 kg fölé emelkedett az elmúlt évben

A Rolling Average (éves tejtermelés tehenenként) pedig várhatóan 12500 kg fölötti átlaggal zárul év végén.

A fejési átlagok Földesen 2023 őszén még 36-40 kg között, 2024-ben viszont már végig 40-45 kg között mozogtak, egyedülálló módon 40 kg fölött a hőstresszes nyári hónapokban is. Mindezt úgy, hogy itt Földesen az összes tehén – az elletővel együtt – robotban fejődik és nem csak az állomány magasabb termelésű hányada.

A Lelly kiváló telefonos Applikációjának egy áprilisi jelentése:

Lelly

A berettyóújfalui telephely 2024 májusában, tehát az első fejőrobot beüzemelése után fél évvel már tartósan átlépte a bűvös 40 kg-os fejési átlagot.

2024 áprilisában, júniusában, júliusban és augusztusban a Földesi Rákóczi Mg. Kft. az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. havi befejési rangsorának megyei listáján az előkelő első helyen szerepelt.

2024 június ÁT Kft. megyei jelentés:

Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft

A napi tejmennyiség a régi istállókban a kétszeri fejés időszakában 14000-17000 kg volt, ez 2024-ben már 34000-38000 kg volt. Persze ehhez az állomány létszám növekedése is hozzájárult.

Az idei évben a nyári hőstresszes időszak hossza és mértéke minden eddigi rekordot megdöntött. Földesen azonban a folyamatos odafigyelés és a hatékonyan üzemeltetett technológia segítségével egész nyáron 40 kg fölötti fejési átlagokkal termelt a közel 1000-es állomány.

Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft

A telepi technológia fejlesztésével párhuzamosan egy növény- és takarmánytermesztési modernizáció is végbement. Az UBM partnerkörében már számos esetben alkalmazott magas szenázs-arányú, tömegtakarmány alapú takarmányozási koncepciót sikerült itt is bevezetni. A kiváló növénytermesztési háttér segítségével a kukorica szilázs mellett három-négyfajta szenázs készítésére is van lehetőség, jelentős mennyiségben.

Mozsár János az UBM szaktanácsadója szoros együttműködésben a Tulajdonosokkal és a telepi vezetőkkel az alapvető takarmányozási szaktanácsadói feladatokon túl részt vesz a növénytermesztés munkájában is, legfőképpen a betakarítás irányításában.

A magas szintű tejtermelés és a takarmányadagokban is kiválóan működő, tökéletes minőségű tömegtakarmányok készítésében szerzett sok éves tapasztalattal folyamatosan segíti a növénytermesztési ágazatot, hogy tudatosan a legideálisabb betakarítási állapotot, időpontot és technológiát sikerüljön eltalálni. Emellett a tejelő telepi menedzsment munkáját is napi szinten segítve járul hozzá a kiváló eredményekhez.

Minden egyes receptúra és az összes takarmányozással kapcsolatos technológia Mozsár János instrukciói alapján kerülnek összeállításra, akár saját gyártású tápokról van szó, akár vásárolt premixekről vagy robottápról. Minden esetben egyedi,  a telepi adottságokra optimalizált összetétellel és paraméterekkel.

A takarmányadag sem védett zsírt, védett fehérjét sem hozamfokozókat vagy additívokat nem tartalmaz. Az alapvető és legolcsóbb fehérjehordozókon kívül csak egy egyszerű tejelő premix és tiszta melasz alkotja a takarmányadag vásárolt hányadát. Minden egyéb abraktakarmány (gabonák) és tömegtakarmány saját gyártású.

Az etetett abrak mennyisége (PMR-táp ás robottáp összesen) a legmagasabb termelésű egyedek esetében is csak 14 kg körül mozog kb. 28 kg szárazanyagfelvétel mellett. Az átlagos abrakfelvétel természetesen ennél jóval alacsonyabb mennyiség, kb. 12 kg – ebből a robottáp mennyisége kicsivel 5 kg fölött van. A robottápfelhasználás mértékének meghatározásakor egy fontos szempont volt, hogy a cégcsoport saját granulálóüzemmel rendelkezik.

A magas szintű tejtermelést a lehető legkiválóbb minőségű tömegtakarmányokra és a rengeteg befektetett munkára alapozzák. Az UBM partnerkörébe tartozó tejtermelő telepek nagyrészén ez a munkaigényes, de költséghatékony takarmányozási forma bizonyult a leginkább rentábilisnak. Itt a szaktanácsadó a kiadások optimalizálása mellett a bevétel maximalizálására is hatékony iránymutatást tud adni.

A Cégcsoport tulajdonosát, Őzse Lászlót a szakma és a munka szeretete jellemzi, ami egy ekkora beruházás megtérülése érdekében elengedhetetlen.

Hatalmas öröm és megtiszteltetés ebben a csapatban dolgozni!

Köszönjük és Gratulálunk Laci Bácsi!

Szerző: Fülöp Péter UBM Feed Zrt., kereskedelmi igazgató

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.