Kazah napló, just do it edition 1

UBM
Janositz Balázsnak, az UBM Csoport CFO-jának a posztja
—–
Végre, dolgozunk Kazahsztánban! Ami eddig csak papíron, Excelekben és a fejekben volt meg, elkezdett alakot ölteni: van már két cégünk, bankszámláink, már fizettünk számlát, és ami a legfontosabb: van csapatunk Kazahsztánban!
Ha munka, akkor pedig munkaebéd a jövőbeni JV partnerrel! A közös étkezéseket kísérő tószt kultúráról még nem írtam, az egyik legkedvesebb dolog amivel a kazah üzleti kultúrában is találkozhatunk: mindig a rangidős nyitja a sort, amire a partner rangban legmagasabb vezetője illik válaszoljon! Ezt követően a rangsor szerint mondjuk egymásnak tósztokat. Előnye, hogy nagyobb társaságok nem elszigetelve beszélgetnek 121-ben, hanem van egy íve az eseményeknek, megfogalmazódnak értékes gondolatok és a komoly kérések is elhangozhatnak így. Persze, ahogy fogynak az italok egyre több a humor, minden tószt után inni illik, én megúsztam 4 konyakkal az első napon az ebédet. 🙂
Virágzó kultúrája van Kazahsztánban az étkezések során fogyasztott tejeknek, melyek között a leghíresebb a kumisz és a subat. A kumisz alkoholos kancatej, ebben is van „kézműves” és bolti minőség, 1,5% az alkoholtartalma, kellemes kísérője a nehéz grillhúsoknak. A subat tevetej, Kazahsztán tejelő teveállománya eléri a másfél milliót (a kontextus miatt: a teljes magyar teljes bennálló sertésállomány 1 millió körüli). A tevetej igazi superfood, bátran fogyaszthatják laktózérzékenyek és élettani hatásai miatt az egész arab világban nagyon keresett termék.
Jön a folytatás!