Botos Andor: Az UBM növekedési stratégiája a befektetők igényeit is szolgálja

Botos Andor UBM

A világpiaci folyamatokat áttekintve és elemezve látható, hogy az elkövetkező években az agrárszektor hazai és globális szinten is számos kihívás előtt áll, és a korábbiaktól eltérő, új igényeknek kell majd megfelelnie. A jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy az intenzív állattartás fokozatosan át fog helyeződni Nyugat-Európából a közép-kelet-európai területekre, így ebben a régióban növekvő igényre lehet számítani a nagyüzemi és egyben korszerű technológiával előállított, minőségi tápokat illetően. Ezen felül a baromfi- és sertéshús-fogyasztás esetében is dinamikus növekedés várható. Az UBM Csoport 2023. március 09-én meghirdetett stratégiája kapcsán érkező kérdésekre Botos Andor, az UBM egyik tulajdonosa válaszolt.

1. UBM Befektetői kapcsolatok: Az UBM tulajdonosai alapvetően magánszemélyek és egy kockázati tőke társaság, a közkézhányad jelenleg nem túl magas. Milyen lépéseket tűzött ki célul az UBM Holding Nyrt, hogy tőzsdei papírként is egyre nagyobb szerepe legyen a parketten?

Botos Andor: Elsősorban arra törekszünk, hogy megteremtsük a feltételeit annak, hogy a befektetési szolgáltatók és intézményi befektetők számára a piaci értékítélet láthatóvá váljon a napi árazáson keresztül, ezáltal képesek legyenek a tőzsdei mozgásokat elemezni és árazni. Másodsorban a könnyebb részvény-kereskedés megteremtése érdekében a jelenlegi részvények feldarabolását kezdeményeztük 1/20 arányban. A közkézhányad emelése a vállalat kiemelt céljai között szerepel, amelyhez az elkövetkező időszak teremti meg az alapot. A 2025-ig terjedő időszakra vonatkozó stratégiánkat a napokban hirdettük meg és tettük nyilvánossá.

2. Milyen stratégiai célokat tűzött ki magának az UBM Holding Nyrt., amelyek a növekedés alapját képezhetik?

B.A.: A növekedési stratégiánk több pilléren alapszik, melynek megvalósítása során a takarmánygyártás volumenét 1 millió tonnára, a takarmányalapanyag-kereskedelem forgalmát pedig 2 millió tonnára kívánjuk növelni. Folytatjuk a közép-kelet-európai térségben való terjeszkedési törekvésünket, és egyúttal szélesítjük a működési vertikumunkat is. Mindezek szükségessé teszik, hogy fejlesszük a regionális logisztikai infrastruktúránkat, és további kereskedelmi irodákat nyissunk. A cégcsoport stratégiájában kiemelt szerepet kap a technológiai színvonal folyamatos emelése, amelynek hátterét az évi több mint 300 millió forintból gazdálkodó kutatás-fejlesztési részleg tevékenysége biztosítja.

3. Miért fontos az ESG, és mit jelent pontosan az UBM Holding szempontjából?

B.A.: Az UBM a kezdetektől elkötelezett híve az ESG-szemléletnek, ezért az ehhez kapcsolódó célkitűzések teljesen átszövik a mindennapi működésünket és a növekedési stratégiánkat. Ehhez a belső, vállalaton belüli elkötelezettséghez ma már egyre erőteljesebb külső, világpiaci elvárás is társul, tekintve, hogy a nyugat-európai országokba csak olyan húsáru exportja engedélyezett, amely megfelel az ESG fenntarthatósági kritériumainak. Mivel a haszonállatok takarmányt fogyasztanak, így a takarmánynak is meg kell felelnie ezeknek a szempont-rendszereknek, sőt, a teljes ellátási láncot tekintve éppen ez az egyik leginkább fajsúlyos tényező. Ismert tény, hogy az agrárágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátása igen magas, így, ha a takarmány előállítás folyamata megfelel az ESG-szempontoknak, akkor jelentős előrelépést lehet tenni a karbonlábnyom csökkentésében. Ezen felül, mivel az ESG-szemlélet mind banki, mind befektetői oldalról erősen áthatja a pénzügyi szektort, az ennek megfelelő gyakorlat a tőzsdei szereplésünket is nagyban elősegítheti.

 

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.