Bustyaházai László: Adaptív és innovatív cégekbe érdemes fektetni az agrárszektorban is

Az UBM Csoportnál a partnereinkkel kiváló emberi és üzleti kapcsolatot ápolunk. A velük való beszélgetéseink során merülnek fel többek között azok a kérdések: „mibe érdemes fektetni” és „honnan tudom, hogy egy befektetés hosszú távon engem szolgál”. Fontos számunkra a transzparencia és a partnereink felvetései, ezért úgy döntöttünk, hogy a befektetőinknek szóló blogunkon az UBM Csoport tulajdonosai és vezető kollégái örömmel osztják majd meg a gondolataikat a befektetések világában tett tapasztalataikról. Ezúttal az „5 kérdés, 5 válasz” rovatunkban Bustyaházai László válaszol a kérdésekre.

1. UBM Befektetési Kapcsolatok: Hogyan látja az agráriumban a befektetési lehetőségeket, jelenleg mire érdemes az agrár befektetéseknél odafigyelni?

Bustyaházai László: A változás állandó, amelyhez folyamatosan adaptálódni kell. Az agráriumban sincs másképp. Az élelmiszeripar a jövőben is stratégiai ágazat lesz, tehát a legfőbb feladatunk és célunk a változó piaci viszonyokhoz minél gyorsabban történő alkalmazkodás, amelynek elkerülhetetlen eleme a fejlődést biztosító kutatás és fejlesztés, a piaci trendek és fogyasztói preferenciák elemzése és annak megfelelően egy adaptív stratégia kialakítása.  Ezen alapelvek mellett jelenleg is rengeteg lehetőséget nyújt az élelmiszeripar és azon belül a takarmányipar. A világjárvány és a háborús helyzet okozta gabonaellátási válság hatására egyértelművé vált az agrárium jelentős szerepe és értéke. Mindezek alapján úgy vélem, hogy egy tudatosan kialakított befektetési portfólióban a jövőben is van létjogosultsága az agrár befektetéseknek.

2. Az UBM Csoport egyik tulajdonosaként Ön szerint miért érdemes az UBM-részvényeiben gondolkodni?

B.L.: Az elmúlt időszak kihívásai véleményem szerint sok szempontból hatalmas erőpróbát jelentettek minden vállalkozás számára, beleértve az UBM-et is. A világgazdasági folyamatok, az energia árának emelkedése és a már jó ideje erősödő infláció ellenére az UBM közel három évtizedes történetének legjobb félévét zárta. Ez az eredmény annak köszönhető, hogy a cég kiemelkedő szakértelemmel bíró vezetőségének és munkatársainak az évek alatt sikerült egy olyan átlátható, adaptív és innovatív stratégiát kialakítani, amely a dinamikus bővülést még a közelmúlt nehéz, sokszor kaotikus piaci helyzetében is lehetővé tette.

Kiemelt célunk a további regionális terjeszkedés és a működési vertikumunk növelése, a jövőnk építése. Kulcsfontosságú feladatunk a meglévő és az új kollégák képzése, az újabb generációk invitálása a szervezetbe, hiszen a jövő tervezésekor nem csak a vállalati stratégiával, a termelés-fejlesztéssel és az erőforrás-teremtéssel szükséges foglalkozunk, hanem szakembereink tudásának bővítésével is, akik táplálják a sikereinket.

3. Ön szerint a befektetők részére melyek a legfontosabb UBM-részvények értékét meghatározó tényezők?

B.L.: A befektetők mindig komplex szemlélettel tekintenek a befektetési lehetőségekre, amely véleményem szerint helyes megközelítés, hiszen ma már sok tényezőt számításba kell venni a jövőbeli esetleges kockázatok minimalizálása érdekében. Az UBM növekedési stratégiája és folyamatos bővülése, a társadalmi felelősségvállalása, a környezettudatossága, a magasan képzett és egyedülálló szakértői gárdája, az innovációs tevékenysége, és nem utolsó sorban kiemelkedő adaptációs képessége mindenképpen pozitív értékítéletet eredményezhet a befektetők részéről.

4. Ha szélesebb spektrumban tekint a befektetéseire, mi az a tanács vagy elv, amit Ön a befektetések terén kapott és a leghasznosabbnak bizonyult? Miért ezt tartja a legfontosabbnak?

B.L.: A megfelelő tudás meglétét és a folyamatos információ-gyűjtést a befektetések terén is nagyon fontosnak tartom. Igy is lesznek valószínűleg kevésbé eredményes döntéseink, veszteségeink, de azokból tanulni kell, levonni a tanulságokat és építkezni belőlük.

5. Megemlítené a legfontosabb befektetési tapasztalatait és a személyes tanulságokat, amelyek hasznosak lehetnek a befektetői közösségnek?

B.L.: Aktív befektetőként én a hosszú távú stratégiában és befektetésekben hiszek, amelyek rövid távon is pozitív eredményt hoznak. A tudatosan felépített portfólió kockázatvállalásunkhoz mérten legyen diverzifikált, mert így nagy mértékben csökkenthetők a befektetési kockázatok.  Ha az ehhez szükséges alaptudással nem rendelkezünk, akkor mindenképpen érdemes ezirányban is képezni magunkat vagy szakemberhez fordulni. Fordítsunk időt és energiát a befektetési lehetőségek megismerésére, mert ezek ismerete nélkül nem tudunk felelős döntést hozni ezen a területen sem. Én az agrárban hiszek.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.