UBM Kazahsztánban – 1. nap

1. nap, amikor minden várakozás néhány óra alatt megdől…
Janositz Balázsnak, az UBM Csoport CFO-jának a posztja
Egy kisebb delegációval 7 napot töltünk Kazahsztánban, feltérképezzük az UBM, mint Magyarország legnagyobb takarmánygyártója számára érdekes üzleti potenciált, együttműködési lehetőségeket. Szeretnénk megosztani Veletek az élményeinket, benyomásainkat az elkövetkező napokban.
Kazahsztán NAGY. Hazánknál 30-szor nagyobb a területe, csak az orosz határvonal 7750km, mely Budapest – New York távolság (nem véletlenül ugrott meg a kazah export Oroszországba 2022 óta). A világ 9. legnagyobb országa! Ezzel szemben a nagyon kedves és vendégszerető kazahok száma alig több mint 20 millió, ha véletlenül megtudják, hogy magyar vagy, a minimum egy nagy ölelés – mint az Horváth Péterrel, az UBM Csoport vezérigazgatójával is megesett a szállodai liftben. A kipcsak vér, ugye…
Kazahsztán fejlett – az első meglepetés! Üzleti szempontból a régió egyik fejlett országa, a piaci kofáknál fizethetsz bankkártyával (telefonnal, de még okos órával is), a telefonos banki applikációk az otthoninál fejlettebbek, egy cégbejegyzés 6 nap és – ha tudsz oroszul – az adózás sem túl bonyolult. A fiatal kazah társadalom (átlagéletkor 30 alatt vs. EU ahol 44 felett) bizony még nem beszél az oroszon kívül nyelveket, de nagy erőkkel fejlesztik az oktatásukat.
Kazahsztán gazdag – második meglepetés! A helyi „bon mot” alapján a periódusos rendszer minden eleme megtalálható itt, a világ urán készletének 60%-a kazah földben nyugszik. Ehhez mérten egy liter benzin kb. 160 forint, viszont az átlagkereset a régióban a legmagasabb – 380 ezer tenge (kb 300 ezer forint). Az egyik legnagyobb kazah agrár ipari cég tulajdonosa magyarázta ma: ha csak pénzt akarunk hozni, arra nekik nincs szükségük, ellenben szeretnének velünk együttműködni, tanulni, üzletelni.
Mit tanulhatunk a kazahoktól:
– a kazah választás nyilván sok mindenben eltér az általunk megszokottól, azonban a jelöltek mellett a szavazólap végén van egy rubrika, amit akkor kell behúzni, ha egyik jelölt sem szimpatikus!
– a kazahok „dolgos” nép, sokat dolgoznak, egyben ügyelnek a saját munka törvénykönyvük betartására. Az egyik szabályuk, hogy a túlóráért többlet juttatás jár, azonban abban a munkaadó és a munkavállaló kell megállapodjanak, mennyi ez, mely alkalmanként lehet eltérő is.
Holnap agrár-témákkal jelentkezem, ha kíváncsi vagy, miért isznak a kazahok tevetejet, miért tenyésztenek húslovat és milyen a konyhájuk – holnap folytatjuk!

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.