UBM Kazahsztánban – 6. nap

UBM-1
6. nap: a kezdet vége. Janositz Balázsnak, az UBM Csoport CFO-jának a posztja
Magunk mögött hagyva Asztanát és a kazah sztyeppét, úton hazafelé, egy egész posztot kellene szentelnem annak a sok embernek, akiket köszönet illet, mert segítő szándéka, vendégszeretete kísérte a napjainkat. Olyan embereknek, akik kivétel nélkül nyitottak, a maguk eszközeivel keresik saját és környezetük boldogulásának lehetőségét és mindig büszkén vállalták kazahságukat és helyzetüket.
Kazahsztánban nincs migráció kifelé. A háború kirobbanása óta beloruszok és oroszok százezreit fogadta be a kazah nemzet, de a környékbeli országok lakói is előszeretettel költöznek Kazahsztánba, ha az országuk elhagyása mellett döntenek. A kazah titok egyik fontos eleme, hogy a mindenkori kormányzat kiemelt célja, törekvése a társadalmi béke megőrzése, az ország területén élő 127 nemzet és a különböző vallások, társadalmi csoportok közötti együttműködés elősegítése. Ehhez hozzájárul a környező országokhoz képest magasabb életszínvonal, de az Ázsiában szokatlanul fejlett szociális ellátó rendszer: van társadalom biztosítás és a kazah állam tényleg nem hagy senkit az út szélén. Kb. 80 ezer tenge munkanélküli járadékot kap minden polgár, korlátlan ideig, mely az extenzív állattartással kiegészítve – helyi szinten – tisztes megélhetést biztosít a legszegényebbek számára is.
A megelőző posztjaimban mindig kiemeltem mit tanulhatnánk a kazahoktól, azért itt sem fenékig tejfel az élet! Kazahsztánban is vannak számunkra idegennek ható, érthetetlen dolgok:
– a kazahok nagyon szeretnek ünnepelni, olyannyira, hogy a legnagyobb ünnepre, az esküvőre sok esetben erőn felül költenek. Az esküvő három napig tart, melynek első napja teljesen nyitott, bárki jöhet, ehet, ihat, grandiózus külsőségek mellett. Emiatt a fiatalok sokszor jelentős összegű hitelekkel indítják közös életüket, melyet évekig fizetnek.
– az építőipar minősége kritikán aluli, elsősorban voluntarista szemléletű. Soha annyiszor nem botlottam meg, mint itt, ha „úgy adja ki”, akkor minden probléma nélkül csinálnak egy 5 cm-es lépcsőfokot… az asztanai új építésű lakóparkokban gyakran olyan gyatra a szigetelés, hogy a téli mínusz 30 fokban elfagy egyes lakásokban a víz és hónapokra használhatatlan pl. a konyha vagy a fürdő.
– programokkal segítik a zöld átállást, napelemparkok és szélerőművek épülnek – azonban az épület energetikára, szigetelésre kifejezetten nem fordítanak hangsúlyt.
Hadd zárjam a legfontosabb kérdéssel a beszámolók sorát: kivel lehet majd Kazahsztánban együtt dolgozni? A kazahok nagyon szeretnének tanulni, a fiatal pályakezdők nagy álma, hogy európai cégnél dolgozhassanak. Számukra Európa minden tekintetben a minőség garanciája: munkában, tudásban vagy akár autóban… hozzáállásban – a helyi vélemények alapján – soha nincs probléma, a többi meg tanulható!
Szeretném megköszönni az UBM delegáció nevében Dr. Zoltán Péter kollégánknak az út elképesztően alapos előkészítését és lebonyolítását – levéve a vállunkról minden terhet, egyben biztosítva figyelmünket a látogatás céljára, köszönjük Péter!

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.