10+1 ok, amiért érdemes a mezőgazdaságba fektetni – UBM-érdekességekkel

A mezőgazdaság nagy múltra visszatekintő, tradicionális ágazat, amely a mai világban éppúgy nélkülözhetetlen, mint néhány száz évvel ezelőtt. Az ágazatban óriási potenciál van, mivel egyre növekvő igényt kell kielégítenie. A sikeres agrárvállalatok innovatív szemlélettel képesek ötvözni a hagyományos szakmai értékeket a trendekkel, amelyek lehetővé teszik a dinamikus fejlődést. A kiemelkedően válságálló agrárrészvények a befektetők részéről mindenképpen figyelmet érdemelnek, és hasznos pillérei lehetnek egy körültekintően összeállított portfóliónak.

Uzsoki Andrással, az UBM Csoport egyik alapító tulajdonosával összegyűjtöttünk 10+1 okot, amiért érdemes a mezőgazdaságba fektetni:

 1. Az agrárium alapvető stratégiai ágazat, amely nélkülözhetetlen az élelmezés-biztonság, illetve élelmiszerellátás szempontjából. A fenntartható, hatékony és minőségi élelmiszeripar egy örökzöld üzlet. Ebbe mindig érdemes beszállni megfelelő szakmai és anyagi háttérrel.
 2. A mezőgazdaság, illetve az egész élelmiszeripar, mint a primér fogyasztáshoz köthető befektetés hosszú távon kedvező eredményt hozhat. „Enni mindig fognak az emberek”, élelmiszerre mindig szükség lesz, ebből kifolyólag az ehhez kapcsolódó részvények kiemelkedően magas stabilitással rendelkeznek.
 3. A fentiekből következően a terménytőzsdei termékek válságállósága rendkívül jó, így gazdasági bizonytalanság, krízis esetén kedvező választás lehet minden, az élelmiszeripar termékláncához kapcsolódó befektetés. Befektetői szempontból a búza jelentősége még az aranyat is felülmúlja, mint „biztonságos menedék”. Egy kiegyensúlyozott portfóliónak tehát fontos elemét képezheti az agrárrészvény.
 4. Az iparágban folyamatosan növekvő mértékű kereslet áll fenn a népesség-növekedésnek köszönhetően, így globális szinten fokozódó igénnyel lehet számolni, a piac mérete dinamikusan növekszik.
 5. Magyarország európai szinten is jelentős élelmiszer- és takarmány-alapanyag termelő, ezért gazdag a lehetőségek tárháza ezeken a területeken.
 6. A magyar mezőgazdaság mindig is kiemelt nemzetgazdasági jelentőséggel bírt.
 7. Az Európai Unióban az állattartó tevékenységek várhatóan egyre inkább a keleti régió felé tolódnak a következő 5-10 évben, így a közeljövőben jelentősen növekedhet az ágazat jelentősége hazánkban is.
 8. Az agrárszektor piaci szereplői jellemzően nagy múltra visszatekintő, stabil és tőkeerős vállalatok biztos finanszírozási lehetőségekkel.
 9. Ami alapján a befektetéseket is értékelni szokás: az időtáv, a kockázatok, az anyagi javak, valamint az a pénzmennyiség, amit befektetnénk. A kockázatokat mindenképpen figyelembe kell venni, különösen ebben a jelenlegi, dinamikusan változó gazdasági-politikai környezetben, amely a commodity- és pénzpiacok mozgását is meghatározza. Az agrár-élelmiszeripari értéklánc felértékelődésére tehát mind rövid-, mind közép- és hosszútávon számítani kell.
 10. Ha befektetőként diverzifikálni szeretnénk a kockázatot, akkor érdemes olyan ágazatot választani, amely egyszerre minden kapcsolódó üzletágban fontos szereppel bír, mivel minimális a valószínűsége annak, hogy minden üzletág egyszerre kerül hullámvölgybe.
 11. Mindebből az következik, hogy takarmányipari részvényekbe fektetve oly módon használhatjuk ki a növekvő élelmiszeripari igényben rejlő potenciált, hogy közben az időszaki hatások kiegyenlítik egymást.

Tudtad? Pár érdekesség az UBM Csoportról és az UBM-részvényekről:

 1. Az UBM Csoport hazánkban az egyetlen agrárszereplő a tőzsdén.
 2. A vállalat 25 éves stabil jelenlétével és magas szintű szakmai felkészültségével erős piaci pozícióval rendelkezik Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban egyaránt.
 3. Az UBM Csoport dinamikusan fejlődik a kezdetek óta, világos és követhető stratégiát irányoz elő. Működését jövőorientált, innovatív szemlélet jellemzi. Az elmúlt három évben a globális szintű nehézségek ellenére példátlan ütemű növekedést tudott felmutatni.
 4. Transzparens, erős banki kapcsolatokkal bír.
 5. A vállalatot fiatalos, képzett menedzsment vezeti, illetve a cégcsoport kiváló szakembereket alkalmaz.
 6. Az UBM Csoport sikere szempontjából meghatározó tényező a megbízhatóság és szerződéses fegyelem nemzetközi és hazai szinten egyaránt. A vállalat kifejezetten erős bizalmi tőkével rendelkezik, amely fontos szempont a határidős kereskedelem területén.
 7. Az UBM hatékonyan, gyorsan és rugalmasan képes reagálni a kihívásokra, illetve a gyorsan változó piaci igényekre. Ez egyrészt a több évtizedes tapasztalatnak, másrészt a földrajzi értelemben is kiterjedt partneri hálózatnak köszönhető.
 8. Az UBM-részvények már kisbefektetők számára is elérhetőek.
 9. A befektetők általában értékálló, illetve markáns növekedési potenciállal rendelkező részvényeket keresnek. Az UBM a fenntarthatóság alapelveit követi, működését tekintve innovatív, illetve magas szakmai színvonalat képvisel. Közel 30 éves tapasztalatának és egyértelmű stratégiájának köszönhetően elért folyamatos növekedése igazolja a válságállóságát, mára pedig regionálisan megkerülhetetlen gazdasági szereplőnek számít az agráriumban.
 10. Az UBM Csoportot — struktúráját tekintve is — mindig a több lábon állás jellemezte az üzletágak szinergiája révén.
 11. Az UBM Európában is elismert agráripari szereplő.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.