Apa gyesre megy

Janositz Balázs UBM

A partnereinkkel történő beszélgetések során gyakran felmerül, hogy szívesen olvasnának az UBM sikerei mögött álló kollégák inspiráló és egyben személyes történeteiről. A befektetőink számára nem elhanyagolható szempont, hogy a vállalat, amelynek a részvényei mellett döntenek, milyen értékeket képvisel. A munka és a magánélet egyensúlyát nem könnyű megtalálni beosztástól függetlenül. Ezúttal egy különleges példát szeretnénk mutatni arra, hogy ha a szándék adott, mindenre lehet megoldást találni. Janositz Balázsnak, az UBM Csoport gazdasági vezetőjének posztja.

2016-ban közel egy évet töltöttem otthon a harmadik, legkisebb fiammal. Miért érte meg? Szubjektív beszámoló sikerekről, kudarcokról és felismerésekről.

„Figyu, mostanában sokat látlak otthon, csak nem munka nélkül vagy?” – Dehogy, gyesen vagyok. „Aha, szóval kirúgtak és nem találtál semmit?” – Nem! Gyesen vagyok!

Kisebb megszakításokkal a feleségem már nyolcadik éve volt otthon a gyerekekkel, Kornéllal, Andorral és Jánoskával. Természetesnek tűnt számunkra, hogy – az időt tekintve és egyben az utolsó esélyt megragadva – Jánoskával otthon maradjak egy évet teljes szerepcserével: én viszem a háztartást, a gyerekeket, Diána, a feleségem pedig teljes munkaidőben dolgozik.

2016 január

Belerázódunk

Az első napokban szabályos indukciós program kellett, hova kell tölteni a mosógépbe a mosóport, hogyan különböztetem meg a középső gyerek zoknijait a nagyétól, melyik gyermek melyik zabpelyhet szereti a boltban található választékból és hasonlók. Gondoltam, a főzés az klassz lesz, majd abban megmutatom! Nekem mindig is ízlett (elég sok mindent tudok) és még a rántást is megtanultam, de azért elhangzott olyan komment is, hogy „anya ezt nem így szokta”. 😊 Bevásárlás, játszótér, gyereklogisztika a suliból, bölcsiből, kedves smúzolás az anyukákkal, ebéd, mosogatás, társasjátékozás a srácokkal – és végre Diána is megjött a munkából. Hoppá, csak nem fáradt vagyok? Pedig nem csináltam semmit…

2016 tavasz

Sürgősen keressünk egy takarítónőt!

Kezdett beállni a napirend, az agyam pedig két hónap után kezdte elfelejteni a munkahelyi reflexeket, ennyi idő kellett, mire lelkileg teljesen eljöttem a munka világából és hazaértem – egyben szabad ember lettem. Kezdtek beállni a kis rutinok otthon: van annál coolabb érzés, mint elaltatni egy gyereket? Vagy beültetni a bevásárló kocsiba és nekifutásból közösen gurulni az Aldiban?

2016 nyár

Tanulok a gyerektől…

Másfél-kétéves korban a türelem nem a legnagyobb erőssége a srácoknak, az érzékeny dolgok azonnal kellenek, de ha azok megvannak, akkor boldogan átkerülhetsz a gyerekkel a közös flow-ba. Hasonló tapasztalat a játszótéri beszédbe elegyedés. Egy két dicsérő szó a másik szülő csemetéjére, buzdítás a saját játék átadására és már meg is van a híd a small talkhoz, míg a gyerekek elmélyülten szórják egymásra a homokot. Mindez soha nem volt számomra közvetlenebb megtapasztalása annak, hogy a célok elérésének milyen fontos eleme a kiélesedett figyelem mások irányában.

2016 ősz

Szarvasölő és Hacker Johnny

Sok mesét olvastam a fiúknak napközben is, nem csak lefekvéshez. De van az a helyzet, ahová nem viszel mesekönyvet, mégis úgy érzed, milyen jó lenne egy kis mese a gyerekeknek. Megalkottam hát a saját mese-univerzumunkat, megszületett Szarvasölő, Hacker Johnny és más karakterek, de sokszor csak improvizáltam, ami eszembe jutott – a fejem mindig kéznél van. A mese-improvizálás érdekessége számomra az volt, hogy tudsz komplex történeteket érdekfeszítően, átéléssel átadni, úgy, hogy nem arról beszélsz, amiről Te szeretnél, hanem arról, ami a srácokat leköti.

Jelen voltam a gyermekeim életében, mint előtte még soha, és azóta is csak törekedni tudok erre.

2016 október

Új pályán

Lefutottam az első maratonomat. Igen, ez is része volt a gyesnek. Januártól heti ötször készültem, autodidakta módon, kihasználva Jánoska bölcsödében töltött óráit. Ezt egy nagyon tudatos döntés előzte meg, maratont nem lehet egyik hétről a másikra futni, az legalább egy fél éves készülés egy amatőr futó számára. Én is így tettem, 42 éves voltam akkor és le akartam futni azt a 42 km-t! Sikerült.

„Tegnap este apa megint elaludt mese közben!” Szokás szerint arról álmodtam, hogy sétálunk a családdal. Aztán felébredtem és bementem az első napomra az új munkahelyemen.

Miért érte meg férfiként gyesre menni? Mert

  • egy olyan főnöknek dolgozhatsz, akit tényleg imádsz (a saját gyereked),
  • naponta leszidhatod magad olyan dolgokat végezve, amit normális ember nem tenne (maraton felkészülés),
  • helyükre kerülnek a prioritások, a párkapcsolat és a gyerekek. Ha gyereked van, normális esetben felértékelődik a család. Fiatal személyiségek esetében bele lehet feledkezni a munkába, pláne, ha sikeres is vagy, de azért a lényeg, legalábbis szerintem, mégis csak a család, hiszen „nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk”. Érdemes megtapasztalni a mindennapos háztartás vezetés terheit ahhoz, hogy értékeld, illetve megbecsüld azt a személyt, aki ezt sokszor több ember helyett elvégzi. Talán a gyerekekkel eltölthető időt sokan nem méltányolják megfelelően, pedig az egy véges, ráadásul az idő előrehaladtával gyorsuló ütemben fogyó érték. Apaként sokan menekülnek az anyagi javak megteremtésének mentsvárába, közben a legértékesebb éveiket a gyerekekkel akár el is vesztegethetik.
  • végre megtapasztalhatod, hogy hiányzik a „meló”. 😊

A fotó 2016-ban készült Balázsról.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.