Árupiacok 3. rész

Az árupiaci sorozatunk harmadik részében azt járjuk körbe, hogy milyen módon lehet az árupiacokba befektetni.

Egyáltalán miért éri meg általában ezzel az eszközosztállyal foglalkozni? A két legfontosabb megállapítás, hogy a portfolió diverzifikáció eszköze lehet az árupiaci befektetés, és más befektetésekkel ellentétben a magas inflációs környezetben általában jól teljesítenek az árupiaci termékek.

Ha sikerül jól megválasztani a terméket, akkor nagyon magas hozamokat is el lehet érni ezekkel a lehetőségekkel. 2021-ben a szén 161%-os hozamot, de az olaj és a gáz is 50% feletti hozamot hozott. 2020-ban az ezüst teljesített a legjobban 48%-os hozammal. 2018 és 2019-ben a palládium volt a nyerő befektetés.

Összességében a különböző árucikkek széles skálája szerepel az első három helyen, a 2018-as fémektől és mezőgazdasági termékektől a 2021-22-es energiaalapú termékekig.

Milyen formában tudjuk ezeket a termékeket megvásárolni?

A legegyszerűbb az árupiaci ETF, amely az árupiaci részvények több szereplőjét tartalmazó kosár, így egy diverzifikált portfoliót kapunk. Természetesen vannak árupiacokra fókuszáló befektetési alapok, melyek hasonlóak az ETF-ekhez.

Ha egyedi elképzelésünk van, akkor a tőzsdén tudunk olyan cégek részvényeibe fektetni, amelyek az árupiacon tevékenykednek. Például bányavállalatok közül az egyik legismertebb a Glencore, az olaj-gáz szektorban mindenki ismeri a Shellt, de itthon a MOL is ezt a szegmenst képviseli. Ha a mezőgazdasági szektort nézzük, akkor a külföldi példák közül ismertebb a John Deer, de a hazai tőzsdén az UBM az egyetlen cég, amely az agráriumot képviseli.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.