Az árak bezuhanása piszkálhatja ki a piac küllői közé szorult botot – Index.hu

Amilyen gyorsan felszöktek az árak a takarmánypiacon – többek között a 2022-es történelmi léptékű aszály, illetve az energiaár-robbanás hatására –, olyan gyorsan veszítettek sebességet és estek nagyot. Ennek ellenére a hazai takarmánygyártás bezuhant, az újfent alacsony ár azonban az újbóli növekedés katalizátora lehet.
A tavalyi második félévben több tényező is kedvezően befolyásolta a haszonállat-takarmánykeverékek iránti keresletet, ezek közül is kiemelkedik az alapanyagok árának drasztikus zuhanása: az orosz–ukrán háború kitörése és a 2022. évi súlyos aszály miatti jelentős áremelkedést meglepően gyors és nagymértékű árzuhanás követte a kukoricánál, a búzánál és az egyéb szemes terményeknél.
A takarmánygyártás alapanyagaként használt takarmánykukorica átlagos ára több mint 50, míg a takarmánybúza ára mintegy 40 százalékkal esett vissza a 2023. december 31-el záródó félévben – mondták az Economxnak a hazai piacvezető takarmánygyártó, az UBM szakértői.

 

A teljes cikk ide kattintva tekinthető meg: https://index.hu/gazdasag/2024/05/08/takarmanygyartas-gabona-kukorica-buza-ubm-szemestermeny-baromfi-sertes-agrar-allattenyesztes-mezogazdasag

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.