Fekete Mihály: Az élelmiszer- és takarmányipar befektetésként számos lehetőséget kínál

Fekete Mihály UBM

Az UBM Csoportnál a partnereinkkel kiváló emberi és üzleti kapcsolatot ápolunk. A velük való beszélgetéseink során merülnek fel többek között azok a kérdések: „mibe érdemes fektetni” és „honnan tudom, hogy egy befektetés hosszú távon engem szolgál”. Fontos számunkra a transzparencia és a partnereink felvetései, ezért úgy döntöttünk, hogy a befektetőinknek szóló blogunkon az UBM Csoport tulajdonosai és vezető kollégái örömmel osztják meg a gondolataikat a befektetések világában tett tapasztalataikról. Ezúttal az „5 kérdés, 5 válasz” rovatunkban Fekete Mihály válaszol a kérdésekre.

Fekete Mihály az UBM Csoport egyik tulajdonosa. 1995-ben végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen agrármérnökként és mérnöktanárként. 1993-1996 között 2,5 évet töltött szakmai, egyetemi tanulmányokat az Egyesült Államokban. 1997 óta gabona és olajos magvak kereskedelmével foglalkozik. 2001-től az UBM Gabonakereskedelmi Üzletágánál tevékenykedik. Feladatköre az üzletágon belül szerteágazó. Korábban az üzletág vezetése volt a feladata, jelenleg a kereskedelmi, logisztikai, pénzügyi és kontrolling teendők koordinálása tartozik hozzá.

1. Hogyan látja az agráriumban a befektetési lehetőségeket, jelenleg mire érdemes az agrár befektetéseknél odafigyelni?

Az agrárium első megítélés alapján többnyire egy könnyű üzletágnak tűnik. Azonban, ha mélyebb szinten vizsgálódunk, jól látható, hogy valójában igen összetett folyamatok épülnek egymásra. Mindenképpen érdemes szem előtt tartani azt az örök érvényű igazságot, hogy takarmányra és élelmiszerre mindig, mindenkor szüksége lesz az emberiségnek. Ebből kifolyólag ezen élelmiszerlánc-folyamat részesének lenni számos lehetőséget rejt magában.

2. Az UBM Csoport egyik tulajdonosaként Ön szerint miért érdemes az UBM részvényeiben gondolkodni?

Az, amit az UBM Csoport az utóbbi 25 évben felmutatott abban az üzleti szegmensben, amelyben tevékenykedik, mindenképpen meghatározó tényezőt jelent mind a hazai, mind a kelet-közép-európai, regionális piacon. Ez az organikus fejlődés az UBM sajátjának is tekinthető, hiszen fennállása óta mindig is innovatív, előre tervező, előre gondolkodó filozófia mentén működött a cégcsoport. Vállalatunkat — struktúráját tekintve is — mindig a több lábon állás jellemezte az üzletágak szinergiája révén.

3. Ön szerint a befektetők részére melyek a legfontosabb UBM-részvények értékét meghatározó tényezők?

Rendkívül fontos a pénzügyi mutatók elemzése, hiszen ezek a nyers mérőszámok, azonban mindenképpen érdemes kicsit mögéjük tekinteni. Az igazi értéket meghatározó tényezők ugyanis többnyire azok, amelyek a számok mögött vannak, úgy, mint a szakmaiság, az elhivatottság, az összetartozás és a sok egyéni hozzáadott érték. A fenti tényezők számszakilag ugyan nem mutathatóak ki, mégis ezek azok, amelyek igazán hozzátesznek a rendszerhez. További fontos kapcsot jelent a jövő, amit azok a fiatal szakemberek képviselnek, akik már UBM csapatát erősítik.

4. Ha szélesebb spektrumban tekint a befektetéseire, mi az a tanács vagy elv, amit Ön a befektetések terén kapott és a leghasznosabbnak bizonyult? Miért ezt tartja a legfontosabbnak?

A befektetéseknél a befektetendő vagyon felől mindenki a saját döntése szerint mérlegeljen.  A megosztott portfólió — azaz a befektetések megosztása, akár típusonként is — mindenképpen előnyös lehet. Ez igaz a kis- és nagybefektetőkre egyaránt.

5. Megemlítené a legfontosabb befektetési tapasztalatait és a személyes tanulságokat, amelyek hasznosak lehetnek a befektetői közösségnek?

Ami alapján a befektetéseket is értékelni szokás: az időtáv, a kockázatok, az anyagi javak, valamint az a pénzmennyiség, amit befektetnénk. A kockázatokat mindenképpen figyelembe kell venni, különösen ebben a jelenlegi, dinamikusan változó gazdasági-politikai környezetben, amely a commodity – és pénzpiacok mozgását is meghatározza. Az agrár-élelmiszeripari értéklánc felértékelődésére tehát mind rövid-, mind közép- és hosszútávon számítani kell.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.