Az UBM az elsők között próbálta ki a Breathwork Corporate Breathing – Vállalati légzésprogramot

UBM

Az UBM Csoport vállalati értékrendjének meghatározó eleme munkatársaink testi-lelki egészségének támogatása. Ennek megfelelően képzett szakemberek bevonásával rendszeresen tartunk tréningeket, melyek során kollégáink változatos és hatékony egészségmegőrző módszereket sajátíthatnak el. A legutóbbi alkalommal a ’Breathwork Corporate Breathing – Vállalati légzésprogram’ keretében hatékony stresszoldási módszereket tanulhattunk. A közelmúltban indult képzéscsomag egyelőre újdonságnak számít a vállalati tréningek körében, az UBM az elsők között élt a lehetőséggel. A módszerről és annak pozitív hatásairól Vaskó Gergely trénert kérdeztük.

Vaskó Gergely harsonaművész, légzéstréning specialista, egészségfejlesztési és stresszkezelési tréner, a hozzá fordulókat komplex életmód, meditációs és hangterápiás tanácsadással segíti. Diplomáit Budapesten, illetve Berlinben szerezte meg. A Nemzeti Filharmonikusok tagjaként a világ számos országában koncertezett, zenetanárként évtizedes, átfogó tapasztalatra tett szert az oktatás és ismeretátadás terén, trénerként és tanácsadóként pedig magánszemélyeknek, cégeknek és nagyvállalatoknak tart légzéstréningeket és stresszkezelési workshopokat.

Mi a technika lényege és az miben egyedülálló?

Vaskó Gergely: Zeneművészi karrierem során megtapasztaltam, hogy a kiemelkedő teljesítmény eléréséhez óhatatlanul szükség van a fizikai és mentális állapotunk egyensúlyban tartására, többek között ez motivált arra, hogy egy különleges egészségfejlesztési, wellbeing és életmód programot dolgozzak ki. A különlegesen hatékony Breathwork, jóga, Wim Hof és Buteyko légzésmódszerek, valamint meditációs technikák ötvözésével egy komplex programot alakítottam ki. A foglalkozások során a résztvevők speciális, mégis egyszerű és hatékony technikákat sajátíthatnak el, melyek révén látványosan javulhat fizikai, mentális és pszichés állapotuk és a stresszhelyzeteket is könnyebben tudják kezelni. Hasonló légzéstechnikákat nem csak jógik vagy zenészek használnak: az amerikai hadsereg különleges egységének, a Navy SEALs tréningjének is részét képezik.

Mi a módszer tudományos háttere, milyen kutatások igazolják a jótékony hatását az egészségmegőrzésben?

VG: A program összeállítása során kiemelt figyelmet fordítottam az orvosi kutatások által is igazolt speciális légzéstechnikákra, mivel ezek révén képesek vagyunk befolyásolni szervezetünk stresszkezelő képességét. Testünkben a biokémiai és idegrendszeri folyamatok túlnyomórészt vegetatív módon, akaratunktól és tudatunktól függetlenül zajlanak. Intenzív, stresszes élethelyzetekben az idegrendszerünk úgynevezett ’szimpatikus’ üzemmódba vált: anyagcserénk, pulzusunk és légzésünk felgyorsul, és bár egy időre megnő a teljesítőképességünk, nem előnyös, ha ez az állapot tartósan fennáll, mert tartalékaink kimerülnek, és akár meg is betegedhetünk. Szerencsére, ahogy a stressz felgyorsítja a légzést, ugyanúgy a megfelelő légzéstechnikákkal visszaállíthatjuk az egyensúlyt, megerősítve az idegrendszerünk pihentető, ’paraszimpatikus’ funkcióit. Mindez rengeteget segít a stresszmenedzsment és egészségfejlesztés terén.

Milyen pozitív eredményekkel járhat rövid és hosszú távon a technika elsajátítása?

VG: Az 50 perces foglalkozások résztvevői a tréningsorozat különböző részeinek köszönhetően teljes körű betekintést nyerhetnek ezekbe az alapszinten viszonylag könnyen elsajátítható, de rendkívül hasznos technikákba, valamint az alábbi lehetséges pozitív hatásokat is megtapasztalhatják:

  • erősödő immunrendszer
  • csökkenő feszültségszint
  • öngyógyító folyamatok beindulása
  • növekvő boldogságérzet
  • enyhülő alvási problémák
  • magabiztosabb, pozitívabb önkép és önbecsülés
  • kiegyensúlyozottabb és energikusabb közérzet
  • javuló koncentráció és kreativitás

Milyen gyakorisággal szükséges elvégezni a gyakorlatokat ahhoz, hogy a fenti pozitív hatások már érzékelhetőek legyenek?

VG: A légzőgyakorlatokat minden nap – akár több alkalommal is – érdemes elvégezni, mert a megfelelő légzéstechnikák rendszeres gyakorlásával és használatával hatékonyan segíthetjük saját fizikai, mentális és pszichés állapotunk javulását. A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy bármilyen előzetes ismeret és gyakorlás nélkül is viszonylag könnyen elsajátítható. Nagy örömmel mondhatom, hogy a válaszadók 100%-a számolt be arról, hogy szívesen folytatná a tréninget!

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.