Uzsoki András: Minden korábbi krízisből megerősödve jöttünk ki

Az UBM Csoport az utóbbi 30 évben találkozott minden olyan problémával, kihívással, ami egy nagyvállalattal megtörténhet. Véleményünk szerint a hitelességhez hozzátartozik az is, hogy megmutassuk, milyen kihívásokkal jár egy vállalkozás gördülékeny működtetése mérettől függetlenül. Olykor nehéz döntéseket kell meghozni, illetve vállalni a szükséges kockázatokat, ami egyáltalán nem egyszerű feladat. A sikerre nincs garancia, hiszen csinálhatunk mindent kiválóan, ha a makro-körülmények nehezítettek. Megfelelő hozzáállással, eszköztárral viszont a problémákat akár előnyünkre is fordíthatjuk, és épülni tudunk általuk. Olvasói kérdésekre Uzsoki András, az UBM Csoport egyik alapító tulajdonosa válaszol.

Uzsoki András 1989 óta dolgozik saját vállalkozásban, első cégét egy multinacionális vállalat vásárolta meg 1996-ban. Az UBM egyik alapító tagja. A cégstruktúra jelentős változásai, többek között a tőzsdére lépés kötődik hozzá. Igyekszik meglátni és megvalósítani a felbukkanó pénzügyi, gazdasági lehetőségeket. Konszenzusra és közös érdeken alapuló együttműködésre törekszik. Az UBM mellett ingatlanfejlesztéssel is foglalkozik.

Melyek voltak az UBM legnagyobb kihívásai az utóbbi 30 évből és hogyan oldottátok meg őket? Milyen látásmód segített?

Uzsoki András: A 2000-es évek elején tönköly-integrációval is foglalkoztunk, túltermelési válságot okozva. Ezt — bármennyire fájt is — egyszerűen le kellett magunkról vágni, és tudomásul venni, hogy ha valami kicsiben jól működik, nem biztos, hogy nagyban is fog. Ezt követően 2008-ban mi is beleragadtunk egy nagy devizapozícióba. Itt megtanultuk, hogy ha devizakitettség keletkezik, azt minden egyes kereskedelmi ügyletnél precízen fedezni kell.

Melyek voltak a legfontosabb üzleti tanulságok?

UA: Nagyon fontos a gyors döntéshozatal és a fegyelmezettség, illetve az, hogy minden piaci változást az előnyünkre tudjunk fordítani. Ismerjük fel a korábbi mintázattól eltérő megoldásokat is. Stratégiailag pedig rendelkezzünk egy több évre kiterjedő vízióval, amit végig követünk, betartunk.

Mire vagy a legbüszkébb?

UA: 2011-ben mi kezdtük el Magyarországon az újgenerációs takarmánykeverők építését a MA-KA Takarmánykeverő és Forgalmazó Kft.-vel, Szentesen. Ezt követte a szelestei takarmánykeverő teljes átépítése, majd a kerelőszentpáli üzem megépítése, melyekkel óriási helyzeti előnyre tettünk szert, méghozzá a termelés területén. Korábban ugyanis a kereskedelem volt a fő profilunk. Számomra nagy büszkeség emellett a tőzsdére lépésünk is, ahol a 7. legnagyobb forgalommal, egy robosztus agrárcégként új színfoltként jelentünk meg a palettán.

Hogyan definiálod a sikert? Szerinted min múlt és múlik a siker?

UA: A legnagyobb sikerünk a fiatalabb generációk bevonása, és ezzel párhuzamosan a cég felnőtté válása. Büszkeséggel tölt el, hogy olyan cégstruktúra került kialakításra, amely csaknem 400 ember összehangolt munkáját képes biztosítani. Minden korábbi krízisből megerősödve jöttünk ki, és van merszünk új utakra lépni.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.