Bustyaházai László: Az állatjóléti szempontokat maximálisan szem előtt tartjuk az UBM kutatásai során

Az UBM Feed Zrt. (és közreműködő partnerei) által készített két pályamunka rangos elismeréseket nyert el a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében meghirdetett pályázaton. Az „Új szemléletű diagnosztikai eljárás és MSB-MET mérőrendszer, kiegészítő szaporodásbiológiai folyamatokra gyakorolt fiziológiás változásainak megfigyeléséhez az állattenyésztésben” projekt I. helyezést ért el a kategóriájában, a „Tejelő tehenek pálmaolajmentes takarmányozási technológiájának fejlesztése” projekt pedig elhozta „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2023” Nagydíját. A kiemelkedő szakmai sikerekről és a projektek jelentőségéről Bustyaházai Lászlóval, az UBM Csoport egyik tulajdonosával és Baranyay Henrikkel, az UBM K+F termékmenedzserével beszélgettünk.

Miben áll a két díj jelentősége?

Baranyay Henrik: Most indultunk először két kategóriában, és az egyik kategóriát sikerült megnyerni, illetve a fődíjat is elhoztuk, ami azt jelenti, hogy az összes beadott pályázat közül két kategóriában is* a mi munkánkat ítélték a legjobbnak. Az iparágunkban ez az egyik legismertebb megmérettetés a szakma hazai képviselői által.

Mitől minősül a technológia újszerűnek?

Bustyaházai László: A két kategóriában két különböző technológiai megoldással indultunk.  Az UBM Feed Zrt. a nagydíjat egy önállóan kidolgozott pálmaolajmentes takarmányozási módszerrel nyerte el, amit tejelő szarvasmarhák esetén lehet használni, és amit korábban egy nemzetközi akkreditációs testület (POFCAP) is elismert. Ezzel mi lettünk a világon az első takarmánygyártó, és egyben az első magyar cég, aki rendelkezik a fenti tanúsító védjegy használati jogával.

A másik díj, amit elnyertünk, az Agrárinformatika, tartástechnológia területén elért eredményeinknek köszönhető. A Szegedi Tudományegyetem alapkutatásait integráltuk a napi gyakorlatba. Az agrár-informatikai termékcsomag egy olyan komplex non-invazív ivarzás-megfigyelést tesz lehetővé, amire alapozva az omega-3 zsírsavakban gazdag takarmányozás kedvező hatásainak értékelése valósítható meg.

Baranyay Henrik: A rendszer az alábbi három fő elemből épül fel:

  1. a simaizmok összehúzódásának mérésére alkalmas műszer,
  2. a takarmány-összetétel meghatározására, illetve az ivarzási állapot elérésével megjelenő, a vizeletből kimutatható molekulák illékony komponenseinek felismerésére képes e-orr vizsgálati módszer,
  3. a szaporodásbiológiai és egészségügyi státuszt erősítő, megnövelt omega-3 zsírsavprofilú — hal, alga, rovar és/vagy növényi olajok kompozíciójából létrehozott — takarmány.

Hogyan könnyítik meg a fejlesztések a mindennapok során a szarvasmarhák és a sertések életét?

Bustyaházai László: Szeretnénk, hogy az állatoknak jobb legyen, ez egyértelmű célunk. A két technológia okszerű használatának köszönhetően a szaporodás-biológiai mutatók javulása tapasztalható, ami az állatok jóllétére is közvetlen hatással lehet. Általánosan elmondható mindkét technológia esetében, hogy alkalmazásukkal a korai embrió-elhalások száma egyértelműen csökkent, emellett az eddigi eredmények alapján az ellési időre is kedvező hatással lehetnek. Jelenleg már mindkét technológia elérhető, a berendezés esetében viszont találtunk egy további használati lehetőséget, amelyet jelenleg is kutatunk.

Szarvasmarha fotó: Tóth Ákos telepéről, Rábasebesről

Honnan indult az együttműködés, mi volt az alapgondolat, amely mentén elindultak? Mióta dolgoznak a közös projekten, és kinek mi volt a részfeladata?

Bustyaházai László: A konzorciumban résztvevő vállalkozások és az egyetemi tudásközpont között már korábban is jelentős K+F együttműködés alakult ki, amelynek alapja két szabadalmaztatott eljárás (P1600660, PCT/HU2017/150054, P1200741). Az MSB-MET Kft. SS-HT/DA mérőrendszerével végeztük a vizsgálatokat. A rendszer alkalmas a testfelszínről nem-invazív módon leképezni a zsigeri — jelen modellben: gyomor, vékonybél, vastagbél — „mioelektromos” hullámokat. A műszeres aromaelemzésre (e-orr) és közeli-infravörös spektroszkópiára (NIR) alapozott gyorsvizsgálati metodikát és technológiát konzorciumi partnerünkkel, a herceghalmi Correltech® laboratóriumában dolgoztuk ki.

Mennyi ideig tartott a fejlesztés, mire sikeres lett a végeredmény?

Bustyaházai László: Az egyik esetben két-, a másik esetben pedig hároméves projekt keretében tudtuk megvalósítani az elképzeléseinket, az alapgondolat viszont már sok évvel ezelőtt megszületett, így az előkészületek ennél jóval hosszabb időre nyúlnak vissza.

Miért kiemelt törekvés a pálmaolaj-mentesség a takarmányozásban, miért van szükség alternatívákra?

Bustyaházai László: Nagy tejtermelésű tehenek takarmányozása esetében fontos a magas energiatartalmú tápanyag adalék hozzáadása, amit a hagyományos technológiák általában különféle pálmazsírok hozzáadásával oldanak meg, ezt váltottuk ki egy komplex takarmányozási megoldással. A pálmazsírok használata egyrészt ökológiai szempontból problémás, hiszen a pálmaolaj előállításához szükséges ültetvények területi növekedése csak a természetes élőhelyek méretének rovására valósulhat meg.

Baranyay Henrik: Másrészt ökonómiailag sem fenntartható, ez elsősorban az ellátás-biztonságot érinti. Már most körvonalazódik a szándék az Európai Unió részéről az importot szabályozó feltételek szigorítását illetően, amely előbb-utóbb az árak emelkedéséhez fog vezetni. Technológiánk alkalmazásával közvetlenül mentesülünk ez alól a hatás alól. Mindemellett a takarmányt fogyasztó állatok szempontjából nem elhanyagolható perspektíva az általunk kidolgozott alternatív technológia kedvező fiziológiai és élettani hatása sem. A zsírforrások eltérő zsírsavösszetétele összességében pozitívan befolyásolja a szaporodás-biológiai mutatókat, illetve a tej zsírsav-profilját is jelentős mértékben javítja.

Melyek a jövőbeli tervek, akár a projektek további fejlesztése, akár új irányok kapcsán?

Bustyaházai László: A mérőrendszer esetében a sertésekre ható környezeti stresszfaktorok fiziológia hatásait szeretnénk numerikus adatokkal értékelni, például, hogy ezek miként hatnak a mikrobiomra. Ezenkívül folyamatban van pálmaolajmentes technológia kiterjesztése minél szélesebb termékkörre, és hosszútávon az egész UBM-re.

* A pályázatra ezekben a kategóriákban lehetett nevezni: Takarmányozás; Állategészségügy, élelmiszerfeldolgozás, genetika; illetve Agrárinformatika, tartástechnológia.

Szarvasmarha fotó: Tóth Ákos telepéről, Rábasebesről

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.