Pótha József: Kiemelkedően hatékony IT-megoldásokkal támogatjuk az UBM folyamatait

Pótha József folyamat-fejlesztési szakértőként támogatja az UBM üzleti folyamatait. Több éves vállalat-információs rendszer tanácsadói tapasztalatával a cégcsoport ERP-rendszerét vezeti be a projekttagokkal együtt a Csoport többi cégénél. Közgazdászként a pénzügy-számviteli folyamatokért, az integrációs megoldás kialakításáért felelős. A digitalizálás, az automatizálás híve: „a rendszer legyen értünk és ne mi a rendszerért”. Az UBM-nél bevezetett legújabb IT-megoldásokról és azok eredményességéről beszélgettünk.

– Hol került legutóbb bevezetésre a közös fejlesztésű IT-rendszer és milyen tanulságai voltak a folyamatnak? Ki a partner, mit érdemes tudni róla?

P.J.: A mátészalkai Agromix cégünknél vezettük be a rendszert – komplex gyártás, logisztika és pénzügyi megoldással indultak élesben. A cég az északi régiónk egyik alappillére, szoros kapcsolatban áll a szlovákiai és a romániai keverőinkkel.

A cégcsoport legcsaládiasabb vállalata kihívás elé állította a bevezető csapatot. A Covid utolsó fázisában indított projektben hatékonyabban kellett használnunk az informatikai eszközeinket. A korábbi bevezetéseinknél alkalmazott helyszíni napokat felváltotta a virtuális oktatás. Az új rendszer folyamatai átstrukturálják a korábbi feladatkiosztásokat, az új dolgok, a változás elfogadtatása nagyobb odafigyelést igényelt a projekttagoktól, a vezetőktől.

– Miért volt szükség az új rendszerre?

P.J.: Az előző rendszerük nem támogatta teljes mértékben a gyártási és a logisztikai folyamataikat. A vállalatirányítási szoftverünk előnye, hogy közös törzsadatokkal dolgozunk, hatékonyan megkönnyítve a folyamatainkat és egymás munkáját, illetve vezetői szinten riportokkal segítjük a döntéseket. A közös rendszer alapján ellenőrizhetőek a gyártói egységeink kapacitásai, könnyebbek, hatékonyabbak a gyártások átterhelései, a készletek allokálása és a rendszerünk ugyanilyen előnyökkel rendelkezik a gazdálkodás számos területén is. A közös rendszer hatékonyabban támogatja a kontrolling zárási, elemzési munkáját. Egységes a stratégia folyamat szinten is a cégcsoportunk minden tagjánál.

– Melyek a jövőbeli tervek és célok az IT-platformot illetően?

P.J.: Jelenleg is több projekt fut a cégcsoportban. Az osztrák kereskedői cégünknél (Agrar Gmbh) most vezettük be a rendszerünket, a „post go live” fázisában vagyunk. Folyamatosan ellenőrizzük, monitorozzuk a saját folyamatainkat, keressük a lehetőségeket, azt, hogy melyik munkafázisunkat lehet gyorsítani, esetleg automatizálni. Gazdasági területen pedig folyamatosan a havi zárási folyamataink gyorsításán dolgozunk.

– Jelenleg milyen további innovatív megoldások fejlesztése aktuális?

P.J.: Az egyik vállalatunknál tesztelési fázisban van az „Automata mérleg – behívó rendszer” megoldásunk. Az autók érkezése után a sofőrök regisztrálják, azonosítják magukat, a rendelési állományt az erre a célra fejlesztett szoftverben, majd behívó rendszer jelzésére behajthatnak a gyártói telephelyre és maguk indítják a mérési folyamatokat. A dokumentációk, a minták ellenőrzése után folytatják a be- vagy kiszállítási eljárást. A mérlegelés végén a rendszer automatikusan nyomtatja az ügylethez tartozó megfelelő bizonylatokat.

– Hogyan jelenik meg a gyakorlatban az UBM-nél az “okos iroda” fogalma?

P.J.: Azt gondolom, hogy a Covid által generált kihívásoknak kiválóan megfelelt az UBM Csoport. Az IT-csapatunk hathatós munkájával zökkenőmentesen álltunk át a digitális munkavégzésre. A papíralapú folyamatainkat megszüntettük, digitális megoldásokat, rendszer által vezérelt eljárásokat vezettünk be. Erre egy jó példa, hogy a szállítói számláink karakter-felismerő szoftver segítségével automatikusan kerülnek a rendszerünkbe és az igazolástól egészen a kifizetésig a rendszer által vezérelt folyamatok támogatják a kollegáink munkáját.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.