Szalontai Szabolcs: Az agrárium válságálló ágazat, ha befektetésekben gondolkodunk

Szalontai Szabolcs UBM

Az UBM Csoportnál a partnereinkkel kiváló emberi és üzleti kapcsolatot ápolunk. A velük való beszélgetéseink során merülnek fel többek között azok a kérdések: „mibe érdemes fektetni” és „honnan tudom, hogy egy befektetés hosszú távon engem szolgál”. Fontos számunkra a transzparencia és a partnereink felvetései, ezért úgy döntöttünk, hogy a befektetőinknek szóló blogunkon az UBM Csoport tulajdonosai és vezető kollégái örömmel osztják majd meg a gondolataikat a befektetések világában tett tapasztalataikról. Ezúttal az „5 kérdés, 5 válasz” rovatunkban Szalontai Szabolcs válaszol a kérdésekre.

Szalontai Szabolcs az UBM Csoport egyik tulajdonosa. A Keszthelyi Pannon Agrártudományi egyetemen agrármérnöki, a Budapesti Gazdasági Főiskolán külkereskedelmi diplomát szerzett. Pályáját multinacionális cégeknél kezdte. 2009 óta dolgozik az UBM gabona és olajos mag kereskedelmi üzletágában, ahol most már több éve csapatban gondolkodó szakmai vezető.

1. Hogyan látja az agráriumban a befektetési lehetőségeket, jelenleg mire érdemes az agrár befektetéseknél odafigyelni?

A magyar mezőgazdaság mindig is kiemelt nemzetgazdasági jelentőséggel bírt, az UBM pedig Európában is elismert agráripari szereplő. Ráadásul az elmúlt évek nehézségei rávilágítottak arra, hogy az agrárium válságálló ágazat, ami stabil befektetési megoldást jelenthet akár krízis idején is. Megéri az agráriumot választani, ha befektetésekben gondolkodunk.

2. Az UBM Csoport egyik tulajdonosaként Ön szerint miért érdemes az UBM-részvényeiben gondolkodni?

Az UBM stratégiai célkitűzése a további fejlődés, a céljaink eléréséhez világos elképzeléseink vannak. Mindezek magunkban foglalják a termékportfólió fejlesztését, a piacok bővítését, valamint az üzleti partnerekkel való együttműködés erősítését. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a piaci trendeket és törekszünk időben alkalmazkodni a változásokhoz. Az elmúlt 3 évben 22%-os növekedést produkált az UBM, ez az eredmény, úgy gondolom egyedülálló az elmúlt időszak eseményeit figyelembe véve.

3. Ön szerint a befektetők részére melyek a legfontosabb UBM-részvények értékét meghatározó tényezők?

A befektetők általában értékálló, illetve markáns növekedési potenciállal rendelkező részvényeket keresnek. A részvényeink pontosan ilyenek, hiszen az UBM áll mögöttük, amely a fenntarthatóság alapelveit követi, működését tekintve innovatív, illetve magas szakmai színvonalat képvisel. Közel 30 éves tapasztalatának és egyértelmű stratégiájának köszönhetően elért folyamatos növekedése igazolja a válságállóságát, mára pedig regionálisan megkerülhetetlen gazdasági szereplőnek számít az agráriumban. Ezek a tényezők azok, amelyek alapján vonzóak lehetnek a részvények befektetés szempontjából.

4. Ha szélesebb spektrumban tekint a befektetéseire, mi az a tanács vagy elv, amit Ön a befektetések terén kapott és a leghasznosabbnak bizonyult? Miért ezt tartja a legfontosabbnak?

Talán a legrosszabb dolog, ha készpénzben tartjuk a vagyonunkat. A szórt, diverzifikált portfólió kialakításával a kockázatok számottevő mértékben megoszthatók, illetve csökkenthetők, azaz kevésbé kockázatos a papírok vásárlása. Jó alternatív befektetésnek tartom még a különböző stabil devizában tartott befektetéseket is.

5. Megemlítené a legfontosabb befektetési tapasztalatait és a személyes tanulságokat, amelyek hasznosak lehetnek a befektetői közösségnek?

Merjünk kockázatot vállalni és a diverzifikáció érdekében olyan területeket is kipróbálni, mint például az agrárium, természetesen ezzel együtt nézzük meg, ki mennyit tud növekedni. Értékpapír vásárlása esetén mindenképpen hosszú távon kell gondolkodnunk, azaz ne olyan tőkét fektessünk részvényekbe, amelyre holnap már szükségünk lehet. Mielőtt döntést hozunk, alaposan tájékozódjunk.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.