UBM Kazahsztánban – 4. nap

Janositz Balázsnak, az UBM Csoport CFO-jának a posztja

Újabb telepi látogatásokat terveztünk a mai napra is, azonban a természet erői előtt meg kellett hajolnunk: már tegnap is két defektet kellett kezelni a vezetőinknek, azonban ma olyan vizes területen vezetett az utunk, ahol mindhárom terepjáró a sárban végezte – a jó öreg traktorokkal kellett kiráncigálni autóinkat. A folyó közepén ragadt terepjáró platóján kellemes beszélgetéssel telt az idő Nyitrai Zoltán külgazdasági attaséval, ebből szemezgetek most.

A csupán 33 éve független Kazahsztán ma is elnöki rendszer, mégis az elmúlt években sokat tettek a Szovjetunióból örökölt birodalmi reflexek levetkőzésére, a mind gazdasági, mind kulturális értelemben független Kazahsztán megteremtése érdekében.

A kulturális megújulás egyik ikonikus példája az új főváros, mely csupán adminisztratív központja az országnak, számtalan, a kazah kultúrát feltáró és bemutató intézménnyel. A huszonegynéhány éves főváros az elmúlt években megduplázta a lakosságát, elősorban az oroszul nem beszélő kazahok ide költözésének támogatásával. A város látképe hipermodern, ami nem is csoda, az épületek között elvétve találni húsz évnél idősebbet! Ennek a kulturális megújulásnak a része a turk, kipcsak kapcsolatok feltárása, melyről a magyar sajtóban is olvashattunk már. Fun fact: Varga Mihály pénzügyminiszter úr kipcsak származású, rendkívül jó kapcsolatok ápol a kazah vezetéssel.

A kazahok nagyon gazdagok, elképesztő mennyiségű ásványkincsük van, ráadásul nagyon könnyen hozzáférhetők, útközben láttunk pl. külszíni rézbányát! Azonban ez a gazdagság nem jár általános társadalmi jóléttel, mint egyes arab országokban, a vidék-város különbség szembetűnő, középosztály nem nagyon van. Vendéglátóink optimistán nyilatkoztak a nemrég elindított oktatási, jóléti programokkal kapcsolatban és feltűnően nem voltak türelmetlenek…

Mit tanulhatunk a kazahoktól: Kazahsztánban használatarányos, olcsó autópálya díj van (1 tenge=0,8HUF / km). Egy digitális megoldással fel lehet tölteni a rendszámra bármekkora összeget és már nyílik is automatikusan a sorompó.

Jó volt kicsit megállni, átvenni a sztyeppe hangulatát a holnapi kazah agrár miniszteri találkozó előtt! Köszönjük Zoli!

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.