UBM Kazahsztánban – 5. nap

5. nap: Doing business in Kazahstan… Janositz Balázsnak, az UBM Csoport CFO-jának a posztja
A mai nap legfontosabb programja a kazah agrár miniszteri találkozó volt, melyben Róna Ottó, Kazahsztán magyarországi nagykövete volt segítségünkre. Ottó révén közelebb kerültünk ahhoz a gazdag történelmi múlthoz, melynek megértése nélkül nehezebb boldogulni Kazahsztánban…
A kazah kánságot a Mongol Birodalom romjain alapítják meg a XV. században, a számtalan népet egyesítő Arany Horda soknemzetiségű hagyományait átvéve. Ma is 127 nép él Kazahsztánban, egyik legfontosabb ünnepük a Nemzeti Összetartozás napja, melyet május 1-én ünnepelnek. Ujgurok, tatárok, csecsenek, volgai németek, kazahok, ukránok, oroszok stb. együttélése elképzelhetetlen lenne az egyes népek vezetőinek kijáró megfelelő tisztelet nélkül, mely a mindennapokban is nagyon érződik: tárgyalásokon, találkozókon fontos a hierarchia megértése, annak tisztelete és az ahhoz történő alkalmazkodás. Innen ered a kölcsönös ajándékozás is szokása, melyről nem szabad elfeledkezni és mindig az első számú vezetők ajándékozzák meg egymást.
Kazahsztán népei az államalapítás után ún. Zsúszokba tömörültek, a kazahok pontosan tudják ma is, ki melyik zsuszból származik. Ennek azért van jelentősége, mert a zsuszok tagjai nagyon támogatják egymást, míg a másik zsuszból származókat kevésbé. Mindkét elnökük az Almati környékén tömörülő „Nagy Zsusz”-ból származik, komoly politikai előmenetel szinte kizárt a „Középső Zsusz” és az északi „Kis Zsusz”-ból származók esetében. Fontos megértenünk tárgyaló partnerünk zsuszát, pl. egy beruházás helyszínének kiválasztása esetén állami alkalmazottak nyilván a saját származásuknak megfelelő területek előnyeit hangsúlyozzák. A zsuszok kiderítésében a helyi magyar nagykövetségen dolgozó kollégáktól lehet segítséget kérni.
A férfi-női kapcsolatokat a mai napig áthatják a törzsi hagyományok, házasságkötéskor a lányoknak olyan ajándékot szoktak adni, melyet a házasság esetleges megszűnése esetén megtarthat: elsősorban aranyat, de újabban preferáltak az üzlethelységek, bérbe adható ingatlanok is, melyek tartós jövedelmet biztosíthatnak az arának a nehéz időszakokban is. A házasság megszakítása a férfi részéről nagyon gyorsan is megtörténhet, elég ha háromszor kimondja, hogy „nem kellesz!” (ez nem adódik össze az évek során ! 😊). A törzsi hagyományok a mai napig élnek a leányrablás hagyományában, ha egy fiú elrabol egy lányt és azt a lány családja nem tudja megakadályozni 24 órán belül, akkor a házasság de facto létrejön…
Kazahsztánnak is van egy mondai szent állata, a szamruk, melyet sok esetben egy fészekben lévő aranytojásként jelenítenek meg. A mese szerint, a Béke folyó partján áll egy nyárfa, az Élet fája, melynek két ága közé minden évben tojik egy tojást a Boldogság madara, Szamruk. A tojás a napot és a jót jelképezi. Csak hogy a fán élő sárkány, a gonosz és a sötétség megtestesítője, Ajdahar a tojást mindig megeszi. Így alakul ki a körforgás, az örökös harc jó és rossz, világosság és sötétség között. „Jó és rossz harcát” az üzleti életben elsősorban valamilyen közös megállapodással igyekeznek rendezni a felek Kazahsztánban, de fontos látni azt, hogy egy esetleges kazah bírósági eljárásban a tapasztalatok szerint kevés esélye van a külföldi aktoroknak. Ezt felismerte a kazah állam és létrehozott egy ún. „International Financial Center” -t, ahová bejegyezve cégünket brit jog alatt köthetünk szerződést kazah cégekkel.
Nagy élmény volt az asztanai kazah nagykövetségünkkel dolgozni, köszönjük Róna Ottó és stábja támogatását, Большое спасибо !

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.