Kipcsak kifektetés: magyar mezőgazdasági cég próbál szerencsét Kazahsztánban – Telex.hu

20 milliárd forintos összértékű beruházással Kazahsztánba készül a hazai tőzsdén jegyzett UBM Holding Nyrt., Magyarország piacvezető takarmánygyártója, illetve egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője. Egy ilyen beruházási terv mögött általában unalmas Excel-táblák, üzleti tervek, finanszírozási elképzelések állnak, de ha ennyire egzotikus a célpont, akkor itthon ismeretlen, nagyon érdekes sztorik is előkerülnek.

Kazahsztán óriási, a világ 9. legnagyobb országa, de a takarmánygyártása ma még nagyon alacsony szintű. A helyi felhasználás fele orosz importból érkezik. Elképedve hallgatom, majd ellenőrzöm is, de igaz: az orosz–kazah határ 7644 kilométer hosszú, érdemben hosszabb, mint a Budapest–New York távolság. Ez eléggé determinálja, hogy nem is olyan egyszerű leválniuk a kazahoknak Oroszországról, az egykori nagy testvérről, de az igény a távolodásra azért megvan. Márpedig csak az orosz import helyi gyártással pótlása is óriási potenciál lenne. Maguk az állattenyésztés szereplői sem kicsik, hallottunk olyan gazdáról, akinek 1 millió hektár legelője van. Kazahsztán nagyon megfontolt a geopolitikában is, látható, hogy Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev kazah elnök szeretne távolságot tartani a nagyhatalmi erőközpontoktól.

A teljes cikk itt megtekinthető: https://telex.hu/gazdasag/2024/09/23/ubm-kazah-agrar-takarmany-kifektetes

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.