A bakteriofágok innovatív használattal a jövő antibiotikumai lehetnek – komplex agrárgazdasági fejlesztés az UBM-nél

Bustyaházai Laszlo UBM

Az állattenyésztésben – ahogy a humán orvosi ellátásban is – egyre nagyobb méreteket ölt a tömeges antibiotikum-használat. Bár több országban is tiltott az antibiotikumok preventív, hozamfokozó célú alkalmazása, ennek ellenére ez egy bevett gyakorlat és emiatt mára számos patogén baktérium ellenállóvá vált a standard antibiotikumos kezeléssel szemben. Erre adhat választ a bakteriofágok használata, azaz egy modern, környezetbarát technológia adaptálása a mezőgazdasági termékek területén, az állatok kezelésének esetében, megelőző és terápiás jelleggel egyaránt. A hiánypótló innováció lehetőségéről Bustyaházai Lászlóval, az UBM Csoport egyik tulajdonosával beszélgettünk.

A bakteriofág mint organizmus régóta ismert. Az viszont, hogy a gyakorlatban hogyan lehet használni, nem. Alapvetően tényként kezelhető, hogy az antibiotikum-rezisztencia természetes jelenség, amely során a mikroorganizmusok alkalmazkodnak az antibiotikus ágensek jelenlétéhez. Az ilyen, rezisztens baktériumok által okozott megbetegedésekből kialakuló járványok hatalmas veszteségeket okoztak a gazdaságok állatpopulációjában, a termelők számára jelentős anyagi károkat előidézve.

„Az antibiotikumok hosszú távú alkalmazása a bakteriális betegségek megelőzésére patogén és feltételesen patogén baktérium flórát, valamint feltételezhetően antibiotikum rezisztenciáját eredményezett. Az Európai Unió országaiban intenzíven dolgoznak az ökológiai szempontból tiszta, szerves mezőgazdaságra való áttérés érdekében, amelyet az ökológiai állattenyésztésről, a gazdálkodásról és az állattenyésztésről szóló jogszabályok is elősegítenek. A bakteriofágok alkalmazása az állattartás során előforduló bakteriális betegségek megelőzésében fontossá válik.” – emelte ki Bustyaházai László.

A bakteriofágok olyan vírusok, amelyek baktériumokat fertőznek meg; a legsokoldalúbb és legnagyobb populációval rendelkező élőlénycsoport, amelynek a száma a 1034 -nel írható le. A bakteriofágok gazda-specifikusak, ami azt jelenti, hogy csak egy bizonyos típusú baktériumfajt fertőznek meg egy speciális, baktériumsejt-felszíni receptor felismerés segítségével. Ennek a ténynek köszönhetően semmiféle káros hatást nem fejtenek ki az emberi sejtekre. 

A bakteriofágok használatának előnyei:

  • szelektív módon, mellékhatások nélkül pusztítják el a baktériumokat,
  • kiemelkedően hatékonyak a multirezisztens törzsek ellen is,
  • megelőzési céllal is hatékonyan használhatóak,
  • nem jelentenek veszélyt a környezetre és alkalmazásukkal kapcsolatban nincs ellenjavallat.

A bakteriofágok a jövő „antibiotikumai” lehetnek, ha megfelelő szakmai háttérrel a „preventív”, megelőző antibiotikum kezelést tudják kiváltani. Ehhez természetesen igen sok kutatás és célzott üzemi szintű kísérlet szükséges. Az állományok bakteriológiai fertőzöttségét kell felmérni – elsősorban a E. coli és más patogén törzsek vonatkozásában, mivel ezek okozzák a legtöbb betegséget és kiesést –, majd az ezen baktérium törzseknek megfelelő bakteriofágokat szükséges kijuttatni megfelelő módon. Ezzel megvalósítható a „fág profilaxis”, ami leválthatja a megelőző antibiotikumos kezelés(eke)t vagy mérsékelheti azokat. A fejlesztett hatóanyag koktélt különleges hordozóba zárjuk, így biztonságosan takarmányba keverhető. A takarmányba keverés egy coating eljárás.

„A bakteriofágok használata lehetőséget kínál egy modern, környezetbarát technológia használatára a mezőgazdasági termékek területén, az állatok kezelésének esetében, megelőző és terápiás jelleggel egyaránt. Mindennek következtében a gazdasági hasznon túl a fejlesztés hozzájárulna napjaink fontos társadalmi és természetvédelmi problémáinak megoldásához azzal, hogy hatékonyabbá tudnánk tenni a baromfi-állományok immunizálását és így csökkenteni tudnánk a túlzott antibiotikum felhasználást és az ebből adódó egészségügyi és anyagi károkat.” – erősítette meg a tervezett innováció jelentőségét Bustyaházai László.

Jelentősége nemcsak országosan, de nemzetközi szinten is kiemelhető, mivel a téma komplex megközelítése újszerű megoldást szolgáltat az ágazat számára. Országosan és nemzetközi szinten is jelentkező előnye, hogy a legkorszerűbb biotechnikai módszerek (IVP) alkalmazásával a fágprofilaxis technológia bevezetésével tudnánk az együttműködő partnereinknek és az élelmiszergazdaság többi szereplőjének is egy új lehetőséget biztosítani, amelyre vonatkozóan ma még nem létezik magyarországi állattenyésztési gyakorlatban is alkalmazható megoldás.

Bustyaházai László kiemelte, hogy mindez komplex agrárgazdasági fejlesztés alapja lehet, amelynek innovatív részelemei érintik az állattartókat, de a feldolgozók (pl. vágóhidak Salmonella problémája) mellett még a takarmány előállító üzemeket is. Így biztonságos élelmiszer alapanyag előállítást tenne lehetővé az élelmiszeripar és a végfogyasztók számára.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.