Uzsoki András: Az UBM Csoport az egyetlen agrárszereplő a tőzsdén

Uzsoki András UBM

Az UBM Csoportnál a partnereinkkel kiváló emberi és üzleti kapcsolatot ápolunk. A velük való beszélgetéseink során merülnek fel többek között azok a kérdések: „mibe érdemes fektetni” és „honnan tudom, hogy egy befektetés hosszú távon engem szolgál”. Fontos számunkra a transzparencia és a partnereink felvetései, ezért úgy döntöttünk, hogy a befektetőinknek szóló blogunkon az UBM Csoport tulajdonosai és vezető kollégái örömmel osztják meg a gondolataikat a befektetések világában tett tapasztalataikról. Ezúttal az „5 kérdés, 5 válasz” rovatunkban Uzsoki András válaszol a kérdésekre.

Uzsoki András 1989 óta dolgozik saját vállalkozásban, első cégét egy multinacionális vállalat vásárolta meg 1996-ban. Az UBM egyik alapító tagja. A cégstruktúra jelentős változásai, többek között a tőzsdére lépés kötődik hozzá. Igyekszik meglátni és megvalósítani a felbukkanó pénzügyi, gazdasági lehetőségeket. Konszenzusra és közös érdeken alapuló együttműködésre törekszik. Az UBM mellett ingatlanfejlesztéssel is foglalkozik.

1. UBM Befektetési Kapcsolatok: Hogyan látja az agráriumban a befektetési lehetőségeket, jelenleg mire érdemes az agrár befektetéseknél odafigyelni?

Uzsoki András: A méret és a transzparens működés nagyon lényeges kérdés. A banki kapcsolatok ereje kiemelten jelentős. A generációváltás veszélyeket rejt, különösen, ha a cégnek csak egy-két meghatározó (és már idősebb) tulajdonosa van.

2. Az UBM Csoport egyik tulajdonosaként Ön szerint miért érdemes az UBM-részvényeiben gondolkodni?

Többet is említenék, pl. az erős piaci pozíciót, a 25 éves stabil jelenlétet és azt, hogy az UBM Csoport az egyetlen agrárszereplő a tőzsdén. Transzparens, erős banki kapcsolatokkal és stabil, fiatalos, képzett menedzsmenttel rendelkezünk. Túl vagyunk a generációs problémákon.

3. Ön szerint a befektetők részére melyek a legfontosabb UBM-részvények értékét meghatározó tényezők?

A hagyományos pénzügyi mérőszámok mellett kiemelném az elmúlt három év növekedési sztoriját: az egyedülálló szakembergárda bebizonyította, hogy turbulens környezetben is profitábilisan tudja növelni a vállalatot. A commodity és a takarmány ágazat jól kiegészíti egymást. Ugyanakkor lényeges, hogy a commodity üzletágban pénzügyi mutatóként a saját tőke/profit mérőszám releváns, míg a takarmány üzletágban az EBITDA%.

4. Ha szélesebb spektrumban tekint a befektetéseire, mi az a tanács vagy elv, amit Ön a befektetések terén kapott és a leghasznosabbnak bizonyult? Miért ezt tartja a legfontosabbnak?

A hosszú táv és különösen a hektikus időkben a Maslow-piramis elve – a primér fogyasztáshoz kapcsolódó befektetések (pl. élelmiszeripar, energia) – biztosabb eredményt hozhatnak.

5. Megemlítené a legfontosabb befektetési tapasztalatait és a személyes tanulságokat, amelyek hasznosak lehetnek a befektetői közösségnek?

Véleményem szerint csak hosszú távon érdemes befektetni. Célszerű szétosztani a befektetéseinket. Másképp javasolt nyugodt időszakban befektetni, és másképp egy nagy feszültségekkel teli világban. Krízisekkel teli időszakban az élelmiszeripar termékláncához kapcsolódó befektetések hagyományosan jól szerepelnek.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.