Janositz Balázs: Az ESG versenyképességi kulcstényező az UBM életében

Janositz Balázs UBM

2023-ban a befektetők döntéseit markánsan befolyásolják a fenntarthatósági kritériumok: versenyelőnyt és így tőkeáramlást eredményezhetnek azoknak a vállalatoknak, amelyek lehetőségként tekintenek az ESG-szempontoknak való maradéktalan megfelelésre. Napjainkban az ESG több, mint napirendi kérdés: alkalmazkodásról, a szabályozó környezetnek való megfelelésről, az ESG-szempontok profitra irányuló hatásairól, valamint a téma pénzügyi vetületeiről Janositz Balázzsal, az UBM Csoport gazdasági igazgatójával beszélgettünk, aki 2022-ben az év legjobb pénzügyi-gazdasági vezetőjének járó CFO of the year 2022 díjat vette át a Portfolio Future of Finance konferenciáján.// UBM Befektetői Kapcsolatok: Milyen lépéseket tesz az UBM annak érdekében, hogy az ESG-szempontok egyre inkább érvényesüljenek a csoport folyamatain belül?

Janositz Balázs: A fenntarthatóság természetes módon eddig is áthatotta működésünket, hiszen mindig is odafigyeléssel és kellő tudatossággal fordultunk környezetünk, munkatársaink, befektetőink és a velünk közvetlen kapcsolatban álló partnereink felé. Jövőálló növekedésünkhöz és a napjainkban különféle irányból érkező „ESG-nyomás” miatt elengedhetetlenné vált, hogy az ESG-szemléletet mindennapi működésünkbe és stratégiánkba tudatosan is beépítsük. Mindemellett az ESG versenyképességi kulcstényezővé vált, és mi ezt is komolyan vesszük. 2022 decemberében éppen ezért úgy határoztunk, hogy – eleget téve a BÉT ajánlásnak is – az UBM Csoport a környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) szempontból kiemelt témákról transzparensen, ESG-jelentés formájában is elkezd publikálni. Első lépésként 2023. június 30-i forduló nappal fogjuk kiadni jelentésünket, melyre a felkészülést megkezdtük. Szeretném kiemelni, hogy a felkészülési folyamatban nagy hangsúlyt fektetünk az edukációra mind a management, mind az egyes divíziókban dolgozó kollégák részére. Az ESG témájában is egyszerű képletet alkalmazunk, az „if you can measure it, you can manage it” elvét, azaz szeretnénk mérni, hol állunk és objektív alapon megítélni, hol tud a cégcsoport a leghatékonyabban hatni a környezeti, szociális területekre.

// A bankok a minősítések tekintetében milyen szinten kezelik prioritásként az ESG-szempontokat? Érezhetőek-e már a partner bankok részéről az UBM felé az ESG-szempontokból következő igények, elvárások? Mennyire könnyű vagy nehéz ezeknek megfelelni?

Tapasztalataink alapján Magyarországon még gyerekcipőben jár az ESG-szempontok érvényesítése banki partnereink körében, de az elkövetkező időszakban a bankokra nehezedő ESG-szabályozás miatt ez is változni fog. Mi is kaptunk már ESG-kérdőívet egy hitelszerződésünkkel kapcsolatban, a továbbiakban pedig arra számítunk, hogy az ESG-metrikák előbb-utóbb befolyásolni kezdik a gazdasági szereplők forrásköltségét. Többszörös maratonistaként nem is hozhatnék más példát: a megfelelés olyan, mint a felkészülés a maratonfutásra, a nagy megmérettetés előtt a legtöbben hosszú hónapokig, évekig készülnek, nagyon fontos a kitartás, a jó alapozás és adott esetben külső segítség igénybevétele!

// Egyre több alapkezelő kínál ESG-portfóliót, amelybe az UBM részvények illeszkedhetnek. A bankokhoz képest az alapoknak lehetnek eltérő ESG-elvárásai. Hogyan látod, mit kell tennie az UBM-nek, hogy ezeknek a céloknak fokozatosan, egyre inkább megfeleljen és egyre több ESG-portfólióba kerülhessen bele?

Az ESG-jelentések elkészítéséhez kapcsolódó speciális standardok minden egyes riportoló vállalat számára egységesek. A nemzetközi ESG-rating ügynökségek által alkalmazott gyakorlatban és metodológiákban azonban már vannak eltérések. Tudatos ESG-stratégiánknak köszönhetően évről évre egyre magasabbra emeljük a lécet. Erre kiváló példa az idei évi első ESG-jelentésünk, majd az azt követő szabvány szerinti jelentéstételünk. Hasonlóan képzeljük el a nemzetközi ESG-ratingünk tekintetében is az előrehaladást.

// Az ESG önkorlátozást is jelenthet a gazdálkodás során, a profit és a hatékonyság tengelyein. Az UBM hogyan kívánja egyensúlyba hozni ezeket, hogy a versenyképességet ne érintse hátrányosan esetleg egy-egy ESG-szempontú korlát?

UBM-es szemüvegen keresztül tekintve vitatom a tételmondat állítását, a mi üzletmenetünkben a legtöbb esetben a gazdasági hatékonyság javulása együtt jár a környezeti KPI-ok javulásával, a szociális, munkavállalókkal kapcsolatos kiadásainkat pedig mindig is hosszú távú befektetésként kezeltük.

Két példával szeretném illusztrálni. Amikor kifejlesztünk egy hatékonyabb takarmányt (egy kg takarmányból magasabb élősúly termelődik), akkor nem csak az ehhez kapcsolódó gyártás energiafelhasználása vagy a hatékonyabb szállítás fosszilis kibocsátása csökken, de az állattartók energia felhasználása és/vagy károsanyag-kibocsátása is redukálódhat. Másik példám, hogy ha a szójaimportunk egy részét nem dél-amerikai, hanem ukrán forrásból fedezzük – ahogy azt tesszük is -, hasonló árak mellett kiemelkedő szén-dioxid lábnyom csökkenést könyvelhetünk el, (a tengeri szállítmányozás a pakura üzemanyagként való felhasználása miatt rendkívül szennyező). És még sorolhatnám.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.