Szalontai Szabolcs: A makro-körülményekben rejlő lehetőségeket is kiaknázzuk az UBM-nél

Szalontai Szabolcs UBM

Önök kérdezték, mi pedig megválaszoljuk.

Ami Önöknek fontos, nekünk kiemelten az: az utóbbi hetekben partnereink részéről felmerült, UBM-befektetésekkel kapcsolatos két kérdésre Szalontai Szabolcs válaszolt.

Szalontai Szabolcs az UBM Csoport egyik tulajdonosa. A Keszthelyi Pannon Agrártudományi egyetemen agrármérnöki, a Budapesti Gazdasági Főiskolán külkereskedelmi diplomát szerzett. Pályáját multinacionális cégeknél kezdte. 2009 óta dolgozik az UBM gabona és olajos mag kereskedelmi üzletágában, ahol most már több éve csapatban gondolkodó szakmai vezető.

// Az UBM Csoport a közel egy éve tartó kihívásokkal teli gazdasági körülmények ellenére rendkívül sikeres üzleti évet zárt. Minek köszönhető ez a kiemelkedő eredmény?

Szalontai Szabolcs: A sikerünk hátterében összetett okok állnak, melyek egy része a csoport stratégiájából fakad, más részük a piac trendszerű változásának következményei, de találunk olyan tényezőt is, amely a szomszédunkban zajló háborúból eredő piaci anomáliákból vezethető le. Az orosz-ukrán háború egyik sajátos következménye például az, hogy a helyi termelők és kereskedők piacszűkülés miatt árat csökkentettek, ami magasabb profitot biztosított az UBM Csoport gabona- és szójakereskedelmi üzletágának.

// Mi teszi lehetővé, hogy a vállalat profitábilisan képes alkalmazkodni a folyamatosan változó gazdasági környezethez?

Szalontai Szabolcs: A piacon a kereslet-kínálat törvényszerűségei uralkodnak, ezek mentén ragadjuk meg a kínálkozó lehetőségeket. A tavalyi évben az import egy plusz kereskedelmi potenciált nyújtott számunkra. Ez bizonyos gabonák – elsősorban a kukorica — esetében egyrészt a háború már említett hatásai, másrészt az elmúlt év aszályos időszakai következtében kialakult magyarországi kínálat — drasztikus csökkenése és minőségi — romlása miatt nem csupán költséghatékony, de szükségszerű is volt.

Mindez megerősítette az UBM Csoport azon célkitűzését, hogy a folyamatosan változó és kihívásokkal teli gazdasági és időjárási viszonyokra gyorsan és rugalmasan tudjon reagálni. Azt tapasztaljuk, hogy a partnerekkel ápolt hosszú távú stabil kapcsolat, a bizalmi tőke – ami vállalatunk kiemelt erőssége – jelentős segítséget nyújt abban, hogy az elsők között tudjunk reagálni a fentiekhez hasonló váratlan helyzetekre és ezáltal piaci előnyre tegyünk szert.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.