Bustyaházai László: A rovarfehérje felhasználása új perspektívát nyithat az agráriparban

Rovarfehérje, katonalégy

A magas tápértékkel rendelkező rovarfehérjék felhasználása a takarmánygyártásban a hagyományos fehérjeforrások alternatívájaként új perspektívát nyithat a hazai agráriparban, tekintve, hogy alapanyagként az előállításuk nem csak fenntartható, de költséghatékony is egyben. Szélesebb körű alkalmazásuk ezen felül az agráripar import kitettségét is jelentős mértékben csökkentheti hosszú távon. Bustyaházai Lászlóval, az UBM Csoport egyik tulajdonosával beszélgettünk.

Az UBM Csoport 2022 december 22-én közleményben jelentette be, hogy leányvállalata, az UBM Feed Zrt. rovar alapú takarmány-alapanyagok (fehérjeliszt és takarmányzsír) adásvételére irányuló keretszerződést kötött az Agroloop Hungary Kft.-vel, amely alapján az UBM Feed 2027. december 31-ig lekötötte az Agroloop Hungary üllői üzeme gyártási kapacitásának egy jelentős részét. A közlemény szerint „Az UBM Csoport elkötelezett a minél környezetbarátabb takarmánygyártási technológiák alkalmazása mellett. […] A keretszerződés megkötése jelentős lépésnek minősül a Kibocsátó által kitűzött fenntarthatósági célok elérése szempontjából.” Az együttműködő partner, az Agroloop Hungary Kft. vállalati missziója az ipari léptékű rovartenyésztés bevezetése a közép-európai régióba.

A rovarfehérjék takarmány célú felhasználása – és ezzel párhuzamosan a vonatkozó jogszabályok kidolgozása – az Európai Unióban egyelőre még kezdeti szakaszban jár, ezért jelentős és egyben kiaknázatlan potenciál rejlik benne. Az engedélyezett felhasználási területek köre hazánkban 2022 szeptemberében bővült ki a sertés- és baromfiágazatokkal, ami zöld utat adott a nagyobb volumenű projektek elindításának. Ennek alapján a jelenlegi kapacitások folyamatos bővülésére számítunk, ami intenzívebb lesz, mint más, hagyományos fehérjeforrások esetében.” – emelte ki Bustyaházai László, az UBM Csoport egyik tulajdonosa.

Az Agroloop által alkalmazott gyártástechnológia alapja a rövid életciklusú, ezáltal nagy hatékonysággal tenyészthető fekete katonalégy (Hermetia Illucens) lárváinak feldolgozása és magas fehérjetartalmú takarmány-alapanyagokká alakítása. A termékfejlesztés fő célja a jelenleg használt komponensek – a szójaliszt és a halliszt – arányának csökkentése a takarmánygyártásban, mivel beszerzésük környezetvédelmi és logisztikai szempontból is problémákat vet fel.

  • A beltéri termelés kis helyigényű, valamint független az időjárástól, így egész éven át stabilan és kiszámíthatóan megvalósítható. A gyártás szempontjából leginkább meghatározó intenzív, 2-3 hetes növekedési szakaszban a lárva nagy mennyiségű szerves anyagot fogyaszt el, melyet szervezetébe építve kiváló minőségű, esszenciális aminosavakban gazdag fehérjeforrássá válik.
  • A fejlett lárvák feldolgozásából nyert magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú termék zsírsavösszetétele ideális, mivel nagy arányban tartalmaz többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Emellett antimikrobiális hatású peptideinek köszönhetően hozamfokozó hatással is bír.

A rovartenyésztés technológiájának egyik rendkívüli előnye, hogy megvalósítja a melléktermékek értéknövelő hasznosítását. A lárvák táplálására ugyanis – az állati takarmány minőségi kritériumainak megfelelő – élelmiszeripari melléktermékek is felhasználhatóak, így létrejön az „upcycling”, azaz a melléktermékek megnövelt értékű takarmány-összetevőkké válnak. Ez lényegesen kedvezőbbé teszi az előállítás költségeit, és nem utolsó sorban a fenntarthatóság szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

Bustyaházi László elmondása szerint – „az együttműködés, és ezáltal a rovarfehérje alkalmazása alapanyagként teljes összhangban áll az UBM Csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel, hiszen ennek köszönhetően a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátás, illetve víz- és termőtalajigény töredékével lesz lehetőségünk takarmányt előállítani. Ez iparági jelentőségű, mivel nem csak a karbonlábnyomra lesz pozitív hatással, hanem olyan kevésbé közismert, viszont az agráriumot sokkal inkább érintő problémákra is, mint az elsavasodást okozó nitrogén-kibocsátásra is, amivel kapcsolatban a 2030-tól érvénybe lépő tagállami vállalásaink jelentős mérséklést irányoznak elő.”

„Másrészről, az új alapanyag alkalmazása olyan többlet szabadságot ad a receptúrák készítésénél, ami a jelenlegi korlátainkat kitolja. Lehetőségünk lesz arra, hogy magasabb részarányban használjunk hazai vagy régiós forrásból származó feldolgozási melléktermékeket, ami kedvező hatással lehet a takarmányárak alakulására, ezáltal jól definiált hatékonyságnövelést is nyújthat az állattartóknak.” – fogalmazott Bustyaházai László.

A magas tápértékkel rendelkező rovarfehérje alapú termékek ökológiai lábnyoma alacsony, ugyanakkor alkalmazásuk magas szintű ellátási biztonságot nyújt, amelynek köszönhetően hosszú távon kiszámíthatóan árazhatóak, továbbá minimalizálják az esetleges árfolyam-kockázatokat is. Mindezeknek köszönhetően mérséklik a kiszolgáltatottságot a világgazdasági folyamatokkal szemben és jól kalkulálható, hosszútávú szerződések kötésére ad lehetőséget.

A rovar alapú takarmány-alapanyagokat a tervek szerint kezdetben fiatal baromfik, – csirke, pulyka – sertés és hal indító takarmányában alkalmaznák. A következő lépcsőben a termékeket olyan húsipari vállalkozásokat kiszolgáló tenyésztőknek értékesítenék – ezúttal már a teljes hízlalási időszak alatt – amelyek a kiemelten környezettudatos fogyasztói réteg számára állítanak elő húskészítményeket.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.