Az UBM csoport árutőzsdei jelenléte

UBM árutőzsde

ÁRUTŐZSDEI ÁTTEKINTÉS – 1. rész

Az UBM Csoport több árupiaci termék kereskedőjeként fokozottan intenzív fedezeti tevékenységet folytat az általa kereskedett termékek ármozgásainak kivédésére. Az úgynevezett fedezeti ügyletekhez a nagy nemzetközi árutőzsdék adják meg azt a keretet, ahol a termékek árainak mozgásait ki lehet védeni, és ahol ezen tőzsdei ügyleteket meg lehet valósítani. Kiemelt jelentőséggel bír a társaság életében az ilyen típusú ügyletek megvalósítása. Három részből álló sorozatot indítunk, ahol szeretnénk bemutatni az árutőzsdéken folyó kereskedelmet. Az első részben egy általánosabb áttekintést kívánunk nyújtani.

Az árupiac azt a piacteret jelenti, ahol a termékek előállításához használt árukkal vagy nyersanyagokkal kereskedhetünk. Két kategória létezik: a hard commodity és a soft commodity. Az előző általában a bányászott vagy kitermelt természeti erőforrásokra utal, mint például az arany, az olaj, a szén, a fémek, a gumi stb., míg a soft commodity a mezőgazdasági vagy állattenyésztési termékekre vonatkozik, mint például a tej, a kukorica, a búza, a cukor, kávé, szójabab és hús. Az UBM Csoport szempontjából az utóbbi kategóriák bírnak jelentőséggel a tevékenységet tekintve.

A nemzetközi árukereskedelem történhet úgy, hogy a konkrét árukba fektetünk be közvetlenül határidős és opciós szerződéseken keresztül, vagy a nemzetközi piaci tőzsdéken áruszármazékokba invesztálunk. Természetesen a befektetők ezen nyersanyagokkal foglalkozó vállalatok részvényeibe is befektethetnek. Az UBM Csoport célja, hogy az általa forgalmazott termékek világpiaci árainak kockázatát kiegyenlítsék fedezeti ügyletekkel.

A világ jelentős árutőzsdéi között a Chicago Board of Trade (XCBT), a Flett Exchange, a MATIF, az US Futures Exchange (USFE), a Dubai Mercantile Exchange (DUMX) és az Európai Energiatőzsde (XEEE), valamint a Ghánai Árutőzsde (GCX) is megtalálható.

A nemzetközi árupiacoknak két sajátos típusa van – az azonnali árupiac és a származékos árupiac:

  • Azokat a piactereket, amelyek lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy azonnali kiszállítással fektessenek be árukba, azonnali árupiacoknak Fizikai árupiacnak vagy készpénzes árupiacnak is nevezik őket, mivel lehetővé teszik a befektetők számára az áruk fizikai szállítását.
  • Másrészt azokat a piactereket, amelyek lehetővé teszik az árukba történő befektetést jövőbeli határidős és opciós szerződések megkötésével, származékos árupiacoknak Ezek a szerződések az azonnali piacokról származó árukat használják fedezetként.

A származékos árupiacok lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a jövőben megvásárolják vagy eladják a mögöttes eszközöket olyan áron, amelyről ma megállapodnak. A származtatott ügyletek lejárati napján a befektető vagy fizikailag átveheti a mögöttes eszközöket, vagy átállíthatja a szerződéseit.

A következő részben bemutatjuk, hogy a származékos ügylet miként ad fedezetet az árupiaci termékek árfolyam-mozgásaira.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.