Botos Andor: Az élelmiszeripar egy örökzöld üzlet, ha befektetésben gondolkodunk

Botos Andor UBM
Az UBM Csoportnál a partnereinkkel kiváló emberi és üzleti kapcsolatot ápolunk. A velük való beszélgetéseink során merülnek fel többek között azok a kérdések: „mibe érdemes fektetni” és „honnan tudom, hogy egy befektetés hosszú távon engem szolgál”. Fontos számunkra a transzparencia és a partnereink felvetései, ezért úgy döntöttünk, hogy a befektetőinknek szóló blogunkon az UBM Csoport tulajdonosai és vezető kollégái örömmel osztják majd meg a gondolataikat a befektetések világában tett tapasztalataikról. Első körben az „5 kérdés, 5 válasz” rovatunkban Botos Andor válaszol a kérdésekre.

Botos Andor az UBM Csoport egyik alapítója és tulajdonosa. A Csoport fejlődése során mindvégig az agrár-külkereskedelem irányításában tevékenykedett, 2012-ig a Csoport elődcégének, az UB Merchants Kft-nek az ügyvezető igazgatója is volt. Jelenleg az UBM nemzetközi kereskedelmi irodáinak stratégiai irányításáért felel a Stratégiai Igazgatóság tagjaként.

1. UBM Befektetési Kapcsolatok: Hogyan látja az agráriumban a befektetési lehetőségeket, jelenleg mire érdemes az agrár befektetéseknél odafigyelni?

Botos Andor: A fenntartható, hatékony és minőségi élelmiszeripar egy örökzöld üzlet. Ebbe mindig érdemes beszállni megfelelő szakmai és anyagi háttérrel. Magyarország európai szinten is jelentős élelmiszer- és takarmány-alapanyag termelő, ezért gazdag a lehetőségek tárháza ezeken a területeken. A koncentráció és az integráció alaptrendek az élelmiszeriparban, ezek mentén javasolt üzleti értelemben stratégiát alkotni.

2. Az UBM Csoport egyik tulajdonosaként Ön szerint miért érdemes az UBM-részvényeiben gondolkodni?

Az UBM 27 év alatt szerzett piaci beágyazottsága és szakmaisága révén mindvégig az alaptrendek mentén fejlődött. „Megkerülhetetlen” szövetségese lett a meghatározó élelmiszeripari és agrár vállalkozásoknak Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban is. Az UBM Csoport növekedése még mindig töretlen, stratégiája világos és követhető.

3. Ön szerint a befektetők részére melyek a legfontosabb UBM-részvények értékét meghatározó tényezők?

Több tényező is kedvezően befolyásolja az értéküket: a felbecsülhetetlen értékű emberi erőforrás a Csoportban, a meglévő UBM-versenyelőnyök, a beruházások a takarmányiparban, a regionális hálózatfejlesztés a kereskedelemben, a potenciális akvizíciók, továbbá a takarmányozási szaktudás és a K+F is.

4. Ha szélesebb spektrumban tekint a befektetéseire, mi az a tanács vagy elv, amit Ön a befektetések terén kapott és a leghasznosabbnak bizonyult? Miért ezt tartja a legfontosabbnak?

Magán befektetések esetén szeretném kiemelni, hogy több kosárban érdemes tartani a tojásokat. Nem szeretnék túl sok időt áldozni a befektetések aktív menedzselésére, konzervatív értékmegőrzésre törekszem, kis kockázatvállalással. Számomra az is fontosnak bizonyult, hogy több devizanemben tartsam a pénzvagyonomat.

5. Megemlítené a legfontosabb befektetési tapasztalatait és a személyes tanulságokat, amelyek hasznosak lehetnek a befektetői közösségnek?

Döntsük el előre, hogy mennyi időt szánunk a befektetéseink kezelésére és hogy kockázatvállalás szempontjából milyen stratégiát választunk. Érdemes kiképezni magunkat, hogy a különböző befektetési instrumentumokat és azok kockázatait jól értsük és így a befektetési ajánlatokra érdemi válaszokat tudjunk adni.

Önben is felmerültek kérdések? Megtisztelő érdeklődését az investors@ubm.hu e-mail címre várjuk.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.