Bustyaházai László: Az UBM élen jár a pálmaolaj használatának csökkentésében az állatok védelme érdekében

A pálmaolaj-használat világszerte vitatott téma. Legutóbbi cikkünk kapcsán több olvasói kérdés is érkezett a pálmaolaj alkalmazása és annak kiváltása kapcsán. A posztunk iránti érdeklődésre tekintettel ezúttal ebben a szakmai témában kérdeztük Bustyaházai Lászlót, az UBM Csoport egyik tulajdonosát és Baranyay Henriket, az UBM K+F termékmenedzserét.

Mit lehet tudni a pálmaolajról, és mi az oka, hogy az élelmiszer- és takarmányiparban ilyen széles körben elterjedt az alkalmazása?

Bustyaházai László: A pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma (Elaeis guineensis) termésének húsából kinyerhető, kifejezetten olcsó zsírforrás. Az olajpálma a legnagyobb terméshozammal rendelkező olajnövény,* így más növényolajokhoz képest lényegesen kedvezőbb áron érhető el. A költséghatékonyság rendkívül vonzó szempont az ipar számára. Másrészt technológiai szempontból is könnyen kezelhető adalék, optimális állaga széleskörű felhasználást tesz lehetővé.

Jellemzően milyen céllal kerül bele a takarmányba, mi a fő funkciója?

Baranyay Henrik: A tejelő tehenek számára szokásosan felhasznált takarmányok nyerszsírtartalma 2-2,5% körül alakul, amit azonban a nagy tejtermelésű tehenek energiaszükségletének kielégítését célzóan további 2-3%-kal szükséges növelni. A leggyakrabban alkalmazott zsírkiegészítések a hidrogénezett pálmaolajat tartalmazó termékek köréből kerülnek ki.

A pálmaolaj mint összetevő alkalmazása milyen problémákat vet fel?

Baranyay Henrik: A hidrogénezés során a pálmaolaj telítetlen zsírsavai telítődnek, így ezek a termékek több, mint 90%-ban tartalmazzák az élettanilag kedvezőtlen hatású, közepes és hosszú szénláncú telített zsírsavakat (palmitinsav, sztearinsav), amelyek a tej lipidfrakciójába beépülnek és nem előnyösen befolyásolják a tejzsír minőségét, a magas tejzsírtartamú feldolgozott termékek élvezeti értékét és egészségre gyakorolt hatását (vaj, sajt).

Bustyaházai László: Ráadásul az EU az erdőirtásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt folyamatosan korlátozásokat vezet be a nyersanyagra. Az uniós tagállamok 2022-ben egy olyan törvényt fogadtak el, amely megakadályozza, hogy az európai boltokban erdőpusztítást okozó termékeket árusítsanak. A világ legnagyobb pálmaolaj exportőre Indonézia 59%-kal és Malajzia 25%-kal. A Malajziai Pálmaolaj Tanács adatai azt mutatják, hogy az Európai Unióba irányuló kivitel 2015 óta csökken: a délkelet-ázsiai ország uniós exportja tavaly a 2021-es évhez képest 10%-kal, 1,47 millió tonnára mérséklődött, ami a 2015-ös 2,43 millió tonnához képest egy 40%-os visszaesés. Elképzelhető, hogy teljesen betiltják a szigorodó intézkedések miatt az EU-ba tartó kivitelt.

Miben egyedülálló az UBM technológiája, hogy ki tudja váltani a pálmaolajat?

Bustyaházai László: A fenti okokra hivatkozva cégcsoportunk hosszú évek óta megfogalmazott célja, hogy a rendkívül nagy környezeti terheléssel bíró, több szempontból kedvezőtlen pálmaolaj-alapú kiegészítések helyett olyan alternatívát kínáljon a tejelő ágazat számára, az alapanyagok okszerű használatával (védett zsírkiegészítés nélkül), hasonló vagy még kedvezőbb költségszinten biztosítja a kívánt energiaszinteket. Az irodalmi adatokból több évtizede ismert, hogy a tejminőség jelentős javulását eredményezik a növényi olajak (lenmag, szójabab, törkölyök), így kiváló megoldásnak kínálkozott a 10 évvel ezelőtt piacra bocsátott, hidrotermikus eljárással védetté tett, 20%-os nyerszsír tartalmú szójabab termékünk, a SoyPreme.

Baranyay Henrik: A hosszú évek tapasztalatára alapozott takarmányozási koncepciónk lehetővé teszi, hogy folyamatos kontroll mellett, biztonságosan leváltsuk a pálmaolaj-alapú védett zsírkiegészítéseket a tejelő tehenek fejadagjában. Stratégiánkat a POFCAP (PALM OIL FREE CERTIFICATION ACCREDITATION PROGRAMME) által jóváhagyott tanúsító védjeggyel igazoljuk.

Milyen elemekből tevődik össze az UBM takarmányozási koncepciója?

Bustyaházai László: Laboratóriumunkban bevezettük a RUFAL (Rumen Unsaturated Fatty Acid Load) érték vizsgálatát, amely mind TMR-ekből mind pedig takarmány alapanyagokból lehetővé teszi a bendő telítetlen zsírsav terhelésének kontrollját. Ezen zsírsavak tehetők ugyanis felelőssé a tejzsírdepressziót előidéző molekulák szintéziséért a bendőben.

Baranyay Henrik: Emellett képzett tömegtakarmány-készítési tanácsadói hálózatot hoztunk létre, melynek keretein belül olyan kollégákat alkalmazunk, akik partnereink számára heti rendszerességgel segítséget nyújtanak a tömegtakarmányok analitikai vizsgálatában, az agronómiai, tömegtakarmány előállítási és tárolási kérdésekben. Kimondhatjuk, hogy a mára elterjedt Holstein-Fríz állományok genetikailag meghatározott termelési potenciálja nem érhető el optimális emészthetőségű és energiatartalmú tömegtakarmányok nélkül. A tömegtakarmányaink táplálóértékének növelésével, a megfelelő fajtaválasztással, és optimális fenológiai állapotban történő betakarítással csökkenthetjük a tejelő állományok zsírkiegészítések iránti kiszolgáltatottságát.

Bustyaházai László: 2007. óta a Cornelli Egyetem által fejlesztett fehérje- és szénhidrát-értékelési rendszer ajánlásai alapján állítjuk össze a takarmányfejadagokat (CNCPS). Az alkalmazott szoftvereinket (CPM, AMTS, NDS, Bestmix) összehangoltan, kompatibilis rendszerben működtetjük a laboratóriumunkkal, így tudjuk biztosítani, hogy a takarmány alapanyagokat a vizsgált emészthetőségi paraméterek ismeretében a lehető legpontosabban, precíziós elven illesztjük be a napi fejadagokba. A komplex rendszer és szakmai háttér lehetővé teszi a pálmaolajmentes technológia kiterjesztését a termékek minél szélesebb körére, ami az UBM Csoport hosszú távú céljai közt szerepel.

* NAK/Dr. Fogarassy Eszter Karolina: Pálmaolaj felhasználása az élelmiszer-előállítás területén

Fotó: Bakony Ho-Li Kft.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.