Bustyaházai László: Versenyelőny és potenciális hozam rejlik az agrárium adatelemzésében

Bustyaházai-László-UBM

Milyen kihívásokat tartogat az adatelemzés? Mi a fenntarthatóság és a tudástranszfer kapcsolata? Milyen nem evidens kihívásokkal szembesül az UBM? Bustyaházai Lászlóval, az UBM Csoport egyik tulajdonosával beszélgettünk.

// UBM Befektetői kapcsolatok: Mi az a nem evidens kihívás, amely az UBM előtt áll és új megoldásokat igényelhet?

Bustyaházai László: Véleményem szerint a digitalizáció, illetve a „Big Data”. Az adatelemzés hatalmas lehetőségeket rejt a jövőt tekintve és azok a cégek, akik élni tudnak ezekkel, jelentős mértékű versenyelőnyt és megnövekedett hozamot érhetnek el. Egyértelmű, hogy az adatelemzésé a jövő. Ma már az információk, adatok gyűjtése, tárolása és feldolgozása teljesen megváltozott. A nagy adatmennyiség elfedheti az élő állatokkal történő kísérletezés sajátosságaiból eredő kockázatot. Tehát az új feladat az, hogy minél több adatot gyűjtsünk és azokat minél hatékonyabban fel is tudjuk használni.

// Van-e további kihívás, amivel szembe kell néznie az UBM-nek?

B.L.: Igen, mégpedig a fenntarthatóság. És ez alatt nem csak a klasszikus értelemben vett fogalmat értem, amikor a jövő nemzedékéről, a környezetvédelem fontosságáról beszélünk. Azt gondolom, hogy a vállalat és a növekedés fenntarthatósága kulcsfontosságú kérdés, ha a benne rejlő potenciált még inkább ki szeretnénk használni.  A legfontosabb válaszokat találni arra a kérdésre, hogy azt, amit az UBM ma jelent, illetve azt a teret, amit „nagy égitestként” maga köré vonzott, hogyan tudjuk tovább kamatoztatni és egyben jó célokra felhasználni. Itt többek között a tudástranszferre gondolok. Hiszek a közös fejlődés erejében, néhány hatékony know-how átadása a partnereinknek közös érdekünk, amelyek ismeretében ők is hatékonyabbak és sikeresebbek lehetnek.

// Mit tud nyújtani az UBM, ami pozitív érték lehet a befektetői kommunikációban?

B.L.: Egy klasszikus paradigmáról van szó. A mezőgazdaság az egyik legtradicionálisabb ágazat, a működése szokásjogon alapul. Elvetjük a magot, és van, hogy csak egy év múlva derül ki, hogy milyen lesz a termés. Ez azt jelenti, hogy hosszabb idő szükséges ahhoz, hogy láthassuk az eredményt és ez nagy mértékben lassíthatja az előrehaladást. Mindeközben pedig a világ, a gazdasági helyzet, a klímaváltozás, a fogyasztás azt kívánja meg, hogy ne lépcsőzetesen, hanem ugrásszerűen fejlődjünk. Rengeteg kérdés van, amelyekre egyszerre kell választ adni. Amiben mi segítséget tudunk nyújtani, hogy említett „nagy égitestként” meg van a lehetőségünk arra, hogy nagy számú konferenciát szervezzünk, sok külföldi előadót hívjunk meg, sok kutatóval működjünk együtt. A lényeg, hogy szeretnénk együtt gondolkodni a partnereinkkel és segíteni őket abban, hogy fejlődjenek.

// Környezetvédelmi kérdésekben mi a fontos számotokra?

B.L.: Az UBM relációjában én kifejezetten azt a részt emelném ki, hogy az egyik legjelentősebb karbonlábnyoma az állattenyésztésnek van, erről már beszéltünk is a blogunkban. Ezen belül pedig – az alkalmazott technológiáktól függően – a teljes termelés 50-70%-át a takarmányból származó karbonlábnyom adja. Tehát, ha az agrár ágazatban bármit el szeretnénk érni az állattenyésztés negatív környezeti hatásainak csökkentése érdekében, akkor a takarmányozást és az abban rejlő potenciált kell kiaknázni. A hazai állattenyésztés ilyen irányú kihívásainak nekünk, mint piacvezető takarmánygyártónak kell eleget tennünk, amely kiemelt felelősségünk és feladatunk egyben. Nem csupán azért, mert a karbonlábnyom – vagyis a teljes üvegházhatású gázkibocsátás – csökkentése elengedhetetlen, hanem azért is, mert más, kifejezetten káros anyagok kibocsátásában is jelentős szerepet játszik ez az ágazat. Ilyen káros anyag például az ammónia. A túlzott fehérje-takarmányozás növeli az emissziót. De említhetném példaként a foszfort is, mint jelentős környezetterhelő hatással bíró szennyező anyagot, amelynek jelenléte szintén csökkenthető a takarmányozási gyakorlat megfelelő módosításával.

Számunkra a 2023-as év egyik fő célja, hogy a partnereinkkel karöltve megtaláljuk a fenti problémákra a megoldásokat.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.