Elkerülhetetlen a takarmányárak további emelkedése – VG Podcast

Horváth Péter UBM VG Podcast

Hogyan alakulhatnak 2023-ban az élelmiszerárak hazánkban? Milyen lesz az idei gabonatermés? Várható-e a takarmányárak további emelkedése? Hogyan tudják kezelni a mezőgazdasági szektor szereplői a megváltozott klíma okozta kihívásokat? Hogy néz ki az UBM piaci szerepe a régióban? Horváth Péter, az UBM Nyrt. vezérigazgatója többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt a Világgazdaság podcastjában.

Túl vagyunk az élelmiszerár-robbanás nagyobb részén, a mostani szintről csak kismértékű áremelkedés várható – mondta az UBM Nyrt. vezérigazgatója a VG Podcastnak. Horváth Péter szerint

azonban a mezőgazdasági szektor minden szereplőjét kihívás elé állítja a megváltozó időjárás.

Várható, hogy a hagyományosan mediterrán fajták átveszik az uralmat a Kárpát-medencében, míg a tradicionálisan Magyarországon termesztett növények csak tőlünk északabbra élnek majd meg.

A növénytermesztők jobb helyzetben vannak idehaza, mint az állattenyésztők, nagyobb jövedelmezőséget is tudtak elérni. Ugyanakkor a küszöbön áll a madárinfluenza elleni vakcina kikísérletezése, ha a készítmény megkapja a szükséges engedélyeket, akkor fellélegezhetnek az állattenyésztők. A piacvezető takarmánygyártó árbevételének csaknem fele exportpiacokról származik, Európa legtöbb országában jelen vannak. Az egyik legkiélezettebb versenyhelyzettel a lengyel piacon találkozunk – tette hozzá a vezérigazgató.

A VG összefoglalója és podcast forrása: VG PODCAST, Horváth Péter interjú

Önben is felmerültek kérdések? Megtisztelő érdeklődését az investors@ubm.hu e-mail címre várjuk.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.