Makro-tényezők az UBM takarmány szegmensének eredményei kapcsán

Ti kérdeztétek: Milyen fundamentumok, sarokpontok befolyásolták az UBM takarmány szegmensének kereskedelmi és gyártói teljesítményét a 2022-2023-as üzleti évben?

Több tényező is befolyással bírt az eredményünkre ebben a szegmensben:
  • A kis takarmánykeverők (20-40 ezer tonna/év kibocsátás) versenyképessége tovább csökken, a piacon folyamatos a szereplők koncentrációja. A jelenlegi alapanyagárak, a technológiai hátrány és a szakképzett munkaerő emelkedő költségei miatt a piaci koncentrációban nem is várható változás.
  • Jelentős új szereplő az Észak-Kelet Magyarországon átadott, 400 ezer tonna elvi kapacitású új keverőüzem, melynek jelentősége a teljes takarmány piac méretéhez képest (3,5 millió tonna éves kibocsátás) értelmezhető igazán. A keverőüzem a beruházó agrár-integrációjának szükségleteit elégíti ki, annak növekedése köti le a rendelkezésre álló kapacitást, de a jövőben ennek változására, az integráción kívüli partnerek megkeresésére számítunk.
  • A keveréktakarmány késztermékek árcsökkenése nem olyan gyors a 2023 január-június időszakban, mint azt a commodity árcsökkenés indokolná, ennek a hátterében a takarmány és malomipari vállalatok készletekből történő gyártása áll, mely időben eltolja az olcsóbb készletek megjelenését a késztermékekben. 
  • Az energiapiacok megnyugvásával jelentősen csökkentek az egy tonna késztermékre jutó energia költségek az előző évhez képest. Az UBM csoport hosszútávú szolgáltatási szerződéseken keresztül szerzi be a gyártáshoz szükséges elektromos energiát és gázt, melynek árát fedezeti ügyletekkel vagy éves ármegállapodással biztosítja.
  • 2022 téli takarmányár trendfordulóval párhuzamosan javult a sertés ágazat jövedelmezősége, mely a 2023-as második negyedévtől kiemelkedő profitabilitást biztosít a magas technológiai szinten gazdálkodó tenyésztők számára.
  • A nyugat-európai telepbezárások miatt a sertés hízlalás fókusza folyamatosan kelet EU irányába tolódik el, melyet szépen mutatnak az elmúlt időszak ágazati beruházásai (vágóhíd fejlesztés, kocatelep átadás).
  • Brojler tápok tekintetében folyamatos a kereslet, mely dinamikusan növekszik évről évre. A vízi szárnyasokat sújtotta a madárinfluenza, ebben a szezonban két influenza-járvány is volt hazánkban.
  • Kérődzők tekintetében is folyamatos volt az UBM Csoport termékei iránti kereslet, az ágazati szereplők az emelkedő költségeiket a magas tejárakon és emelkedő marhahús árakon keresztül érvényesíteni tudták az eladási áraikban, melyben 2023 második negyedévtől kezdve trendforduló és jövedelmezőség csökkenés következett be.
A legutolsó éves jelentés erre a linkre kattintva tekinthető meg.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.