Mit érdemes tudni a rovarfehérje alapú takarmány komponensekről?

Önök kérdezték, mi megválaszoljuk. Bustyaházai László, az UBM Csoport egyik tulajdonosa foglalta össze a rovarfehérjék alkalmazásának lehetőségeit a takarmányiparban.

„Az UBM Csoport innovációs tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít a fenntartható és egyben költséghatékony tápanyagforrás-alternatívák felkutatására. A magas tápértékkel rendelkező rovarfehérjék takarmány célú felhasználása Európában még viszonylag friss területnek számít, így hatalmas potenciál rejlik benne. A termékfejlesztés fő célja a jelenleg használt komponensek – a szójaliszt és a halliszt – arányának csökkentése a takarmánygyártásban, mivel beszerzésük környezetvédelmi és logisztikai szempontból is problémákat vet fel.” – osztotta meg Bustyaházai László.

A rovarfehérje egyik lehetséges (az UBM által is együttműködés keretén belül alkalmazott) gyártási technológiájának alapja az időjárástól függetlenül nagy hatékonysággal tenyészthető fekete katonalégy (Hermetia Illucens) lárváinak feldolgozása és magas fehérjetartalmú takarmány alapanyaggá alakítása. A folyamat végén egy kiváló minőségű, ideális zsírsavösszetételű, valamint esszenciális aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fehérjeforráshoz jutunk.

A lárvák táplálására – az állati takarmány minőségi kritériumainak megfelelő – élelmiszeripari melléktermékek is felhasználhatóak, így a termelés során megvalósul az értéknövelő hasznosítás, az „upcycling”.

Ez lényegesen kedvezőbbé teszi az előállítás költségeit, valamint a fenntarthatóság szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, mivel mind a karbonlábnyomra, mind a nitrogén-kibocsátásra pozitív hatással van, jelentős mértékben csökkentve azokat. „Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy a hazai előállítás lehetősége magas szintű ellátási biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt, ezáltal az agráripar import kitettsége jelentősen csökkenthető.” – tette hozzá Bustyaházai László.

 

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.