Varga Imre: Az agrárbefektetések kiemelkedő stabilitást nyújthatnak hosszú távon

Varga Imre UBM

Az UBM Csoportnál a partnereinkkel kiváló emberi és üzleti kapcsolatot ápolunk. A velük való beszélgetéseink során merülnek fel többek között azok a kérdések: „mibe érdemes fektetni” és „honnan tudom, hogy egy befektetés hosszú távon engem szolgál”. Fontos számunkra a transzparencia és a partnereink felvetései, ezért úgy döntöttünk, hogy a befektetőinknek szóló blogunkon az UBM Csoport tulajdonosai és vezető kollégái örömmel osztják majd meg a gondolataikat a befektetések világában tett tapasztalataikról. „5 kérdés, 5 válasz” rovatunkban ezúttal Varga Imre válaszol a kérdésekre.

Varga Imre az UBM Csoport egyik tulajdonosa. Bár gyermekkorát városi környezetben, Budapesten töltötte, tinédzser kora óta vonzotta az agrárium területe. Közgazdasági tanulmányait követően rövid időn belül az UBM Csoporthoz került, ahol kezdetben logisztikai munkakörben helyezkedett el. Ezt követően értékesítőként is jelentős sikereket ért el a vállalatnál mind a partnerkör bővítése, mind a termékpaletta szélesítése terén. Munkája során elsősorban a változatosságot kedveli, folyamatosan keresi az új utakat, ami tökéletes összhangban áll az UBM lehetőségekre nyitott vállalati filozófiájával.

 

1. UBM Befektetési kapcsolatok: Hogyan látja az agráriumban a befektetési lehetőségeket, jelenleg mire érdemes az agrár befektetéseknél odafigyelni?

Varga Imre: Az agrárium alapvető stratégiai ágazat, amely nélkülözhetetlen az élelmezés-biztonság, illetve élelmiszerellátás szempontjából, ezért kifejezetten válságállónak tekinthető. Ennek köszönhetően az agrárszektor piaci szereplői jellemzően nagy múltra visszatekintő, stabil és tőkeerős vállalatok biztos finanszírozási lehetőségekkel. A köztudatban talán kevésbé van jelen a tény, hogy befektetői szempontból a búza jelentősége még az aranyat is felülmúlja, mint „biztonságos menedék”. Így nem meglepő, hogy bizonytalan, válságokkal terhelt időszakokban általában a commodity kereskedelem irányába tolódnak a tőzsdei tranzakciók, mivel az élelmiszer, mint árucikk, szélsőséges helyzetekben is megőrzi az értékét.

2. Az UBM Csoport egyik tulajdonosaként Ön szerint miért érdemes az UBM-részvényeiben gondolkodni?

Üzleti kritikus szempontnak tartom az ágazat stratégiai jellegéből adódó, fent említett stabilitást, valamint a hosszútávú kiszámíthatóságot. Mindezeken túl az UBM Csoport sikere szempontjából meghatározó tényező a megbízhatóság és szerződéses fegyelem nemzetközi és hazai szinten egyaránt. A vállalat kifejezetten erős bizalmi tőkével rendelkezik, amely fontos szempont a határidős kereskedelem területén. Szintén hangsúlyos értéknek tartom a rugalmasságot, azaz, hogy az UBM hatékonyan képes reagálni a kihívásokra, illetve a gyorsan változó piaci igényekre. Ez egyrészt a több évtizedes tapasztalatnak, másrészt a földrajzi értelemben is kiterjedt partneri hálózatnak köszönhető.

3. Ön szerint a befektetők részére melyek a legfontosabb UBM-részvények értékét meghatározó tényezők?

Az UBM esetében egy 27 éves, stabil finanszírozási hátterű vállalatról beszélhetünk, amely teljesen organikusan, lépésről-lépésre fejlődött a hazai piac megkerülhetetlen szereplőjévé. A múltból eredően hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkezik a szakterületén belül, ugyanakkor a jövőorientált, innovatív szemlélet a folyamatos növekedést szolgálja.

4. Ha szélesebb spektrumban tekint a befektetéseire, mi az a tanács vagy elv, amit Ön a befektetések terén kapott és a leghasznosabbnak bizonyult? Miért ezt tartja a legfontosabbnak?

Elsősorban a reálgazdasági befektetésekben és a higgadt szemléletben hiszek. Személyes iránytűként egy üzleti partnerünktől kölcsönzött gondolatot tartok szem előtt, amelyet talán úgy fogalmaznék meg, hogy „Jobb ma egy biztos forint, mint holnap két bizonytalan.” Ez a gyakorlatban azt jelenti számomra, hogy ha jön egy kedvező hullám, és nyereség van kilátásban, telhetetlenség helyett egészséges önmérsékletet gyakorlok, így időben ki tudok szállni, realizálva a részemről már elfogadható mértékű hozamot. A befektetések terén a fő szempont számomra a hosszútávú stabilitás, ami megbízható, egyenletes árfolyam-növekedést és osztalékot tud eredményezni.

5. Megemlítené a legfontosabb befektetési tapasztalatait és a személyes tanulságokat, amelyek hasznosak lehetnek a befektetői közösségnek?

Szerintem befektetőként mindig közép- és hosszútávon érdemes gondolkodni, emellett mindenkit óva intenék a pánikolástól. Minden körülmények között higgadtnak érdemes maradni. Amit a részvénypiac tekintetében kiemelnék, hogy befektetést megelőzően mindenképpen érdemes az adott céget, illetve iparágat minél alaposabban megismerni, mielőtt bizalmat szavazunk neki. Ezalatt nem csak a klasszikus adatelemzést értem, hanem a folyamatok működésének mélyebb áttekintését, megértését. Mindez segíthet a megfelelő döntések meghozatalában.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.