Varga Gábor: A kiegyensúlyozott portfólió elengedhetetlen eleme az agrárrészvény

Varga Gábor UBM

Az UBM Csoportnál a partnereinkkel kiváló emberi és üzleti kapcsolatot ápolunk. A velük való beszélgetéseink során merülnek fel többek között azok a kérdések: „mibe érdemes fektetni” és „honnan tudom, hogy egy befektetés hosszú távon engem szolgál”. Fontos számunkra a transzparencia és a partnereink felvetései, ezért úgy döntöttünk, hogy a befektetőinknek szóló blogunkon az UBM Csoport tulajdonosai és vezető kollégái örömmel osztják meg a gondolataikat a befektetések világában tett tapasztalataikról. Ezúttal az „5 kérdés, 5 válasz” rovatunkban Varga Gábor válaszol a kérdésekre.

Varga Gábor az UBM Csoport takarmányozási üzletágának vezetője és egyben a cégcsoport vezérigazgató-helyettese. 43 éves, három fiúgyermek édesapja. Húszéves kora óta dolgozik a vállalatnál különböző területeken. Végzettsége szerint közgazdász, már diplomamunkájának témaválasztása is az UBM-hez kapcsolódott. 2007 és 2017 között a cégcsoport gazdasági vezetői feladatait látta el, ezt követően került a dinamikusan növekvő takarmány-üzletág élére. 2017 óta befektetőként is aktívan jelen van a részvénypiacon.

1. UBM Befektetési Kapcsolatok: Hogyan látja az agráriumban a befektetési lehetőségeket, jelenleg mire érdemes az agrár befektetéseknél odafigyelni?

Varga Gábor: Az agrár-befektetések a tőzsdéken nem csak hazánkban, hanem világviszonylatban is alul-reprezentáltak. Kevés beszállási lehetőség van, mert a tulajdonosok részvényhez való ragaszkodása általában erősebb a megszokottnál, illetve a világpiaci hullámzások miatt a részvények teljesítménye csak közép-, vagy hosszú távon értékelhető. Mindezekkel együtt viszont mind az agrár-, mind az élelmiszeriparról elmondható, hogy a népesség-növekedésnek köszönhetően a piacaik mérete dinamikusan növekszik, válságállóságuk stabil, ezért gazdasági bizonytalanság esetén a befektetési alapkezelők előszeretettel döntenek terménytőzsdei termékek mellett.

Az elmúlt időszak nehézségei, mint a pandémia, vagy a háborúból adódó válság — az energia kulcsszerepe mellett — ismét ráirányították a figyelmet a mezőgazdasági termelés fontosságára nemzetgazdasági és régiós szinten egyaránt. Mindezeket figyelembe véve, véleményem szerint egy kiegyensúlyozott portfolióban elengedhetetlen, hogy agrárrészvény is szerepeljen.

2. Az UBM Csoport egyik tulajdonosaként Ön szerint miért érdemes az UBM-részvényeiben gondolkodni?

Az UBM egy saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező, dinamikusan fejlődő nagyvállalat, amely közvetlen kapcsolatban áll a magyar állattenyésztés szinte valamennyi ágazatával. Mivel az állattartó tevékenységek trendszerűen az Európai Unió keleti régiójának országai felé tolódnak, a növénytermesztés időszaka után a következő 5-10 év most az állattenyésztésről fog szólni.

3. Ön szerint a befektetők részére melyek a legfontosabb UBM-részvények értékét meghatározó tényezők?

Én ezt viszonylag egyszerűen látom: javasolt áttekinteni, hogy mi a Csoport múltja, milyen utat járt be eddig. 26 év alatt a 3 milliós forgalmat generáló Kft.-ből regionális tőzsdei nagyvállalattá fejlődtünk. Érdemes az UBM jövőképében rejlő lehetőségeket mind a cégen belül, mind pedig a piaci környezetben megvizsgálni.

4. Ha szélesebb spektrumban tekint a befektetéseire, mi az a tanács vagy elv, amit Ön a befektetések terén kapott és a leghasznosabbnak bizonyult? Miért ezt tartja a legfontosabbnak?

23 évvel ezelőtt, szakmai gyakornokként kezdtem az UBM-ben a pénzügyi osztályon. Az akkori főnököm azt mondta, “maradj itt az cégnél, becsüld meg magad és jó lesz Neked”. Azt hiszem, ez volt a legjobb befektetési tanács, amit valaha is kaptam.

5. Megemlítené a legfontosabb befektetési tapasztalatait és a személyes tanulságokat, amelyek hasznosak lehetnek a befektetői közösségnek?

Értékelhető tapasztalatom elsősorban a vállalkozásokban való résztulajdonosi szerepkörökből adódik. Tekintve, hogy élő, dinamikus rendszerekről beszélünk, sok mindent fel lehetne sorolni, mert az összes eleme fontos. A munkatársak motiváltsága, elhivatottsága nélkül nem tudsz előre menni, nem tudsz fejlődni. Ahol nem érzem azt, hogy ég a tűz az emberek szemében, azzal a vállalattal biztosan nem akarok foglalkozni. Ahol azonban ez a hozzáállás megvan, ott úgy gondolom, hogy minden nehézséget sikerre lehet fordítani.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.