Árutőzsdei áttekintés, 2. rész

UBM Árutőzsde

Blogunkon néhány hete már foglalkoztunk a nemzetközi árutőzsdékkel, amelyek segítségével – az úgynevezett fedezeti ügyletek révén – ki tudjuk védeni a különböző termékek árainak mozgásait, ezért a nemzetközi árutőzsdék az UBM Csoport számára is fontos terepet jelentenek. Három részből álló cikksorozatunk első részében egy általánosabb áttekintést adtunk az árutőzsdék működéséről, mostani írásunkban pedig röviden megnézzük, milyen típusú ügyleteket lehet kötni ezeken a platformokon.

A legrégebbi árupiaci termék a határidős, azaz a futures piac. A határidős kereskedés az árutőzsdei piacokból fejlődött ki, célja az árupiaci termékekkel kereskedő cégeknek egyfajta árvédelem biztosítása. Ha egy kereskedő egy évre előre látja, hogy neki egy év múlva például búzát kell vásárolnia, akkor azt aktuális áron nem tudja megvenni, mert a búza jövőbeni ára rengeteg dologtól függ, így a gazdálkodó nagyon ki van téve a változékony áraknak. Az árutőzsdén viszont lehetősége van arra, hogy már ma megvegye egy évre előre az adott mennyiségű búzát, az eladónak pedig lehetősége van egy évre előre eladni azt. Így mindkét fél számára biztosítva van az ár.

Ezen ügyletet kétféle módon lehet lebonyolítani. Lehetőség van pénzügyi elszámolásos ügyletre, és lehetőség van fizikai szállításos tranzakcióra. Ezek az ügyletek a fedezeti jellegű ügyletek. A fizikai szállításos ügylet esetén az eladó le is szállítja az árut, míg a pénzügyi elszámolásos rendszerben csak pénzügyileg rendezik az ügyletet. A szállításos ügyletek esetén nagyon érdekes, amikor egy spekuláns telephelyére megérkezik több tonna búza, mert elfelejtette időben lezárni a leszállításos tranzakciót.

Az árupiaci termékeket meg lehet vásárolni ma már olyan más becsomagolt termékeken keresztül is, amiknek az elérése mindenki számára jóval egyszerűbb. Így kialakultak a CFD termékek, illetve a tőzsdén kereskedett befektetési alapokon, az árupiaci ETF-eken keresztüli belépés lehetősége az árupiacra.

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.

A jelen blogposzt kizárólag kommunikációs célokat szolgál, az nem minősül ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, befektetési, jogi, pénzügyi, vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsadásnak, sem részletes befektetési, vagy pénzügyi elemzésnek. Blogunkat kizárólag ismeretterjesztési és edukációs célból hoztuk létre, amellyel közösséget szeretnénk építeni. A jelen blogposztban foglalt tájékoztatás nem teljes körű.